Lien van Eenige (1937-2021): kleine, kranige verbinder

Algemeen
Lien van Eenige
Lien van Eenige (Foto: Ria de Boer)

LANDSMEER – De verslagenheid in Landsmeer is enorm na het plotselinge overlijden van Lien van Eenige op zondag 30 mei. Onder meer als verbinder heeft ze binnen het dorp een grote rol van betekenis gespeeld: als trouwambtenaar heeft ze vierhonderd huwelijken gesmeed, als oprichter van Kunstenaarsvereniging Landsmeer bracht ze kunstenaars samen. Barry Wiebenga (KVL), Pieter van den Eeden (Schilderclub Landsmeer), Ellen Kruse (vriendin) en Fup Hulst (vriend en collega-trouwambtenaar) delen dierbare herinneringen.

Ouder worden gaat vaak gepaard met een sleet op ambitie, inhoud en presentatie. Maar volgens Barry Wiebenga ging dat niet op voor Lien van Eenige. “Je mag je gelukkig prijzen als de mensen in je naaste omgeving weigeren om de leeftijd bepalend te laten zijn voor hun ontwikkeling. Lien wilde van betekenis zijn. Maar niet ter bevordering van haar eigen ‘beroemdheid’. Haar initiatieven en activiteiten hadden tot doel anderen in de spotlights te zetten en te faciliteren.”

Als voorbeeld noemt Wiebenga de oprichting van de Kunstenaarsvereniging Landsmeer (KVL). Er was een flink aantal kunstenaars in Landsmeer actief en Lien – zelf geen kunstenares, maar wel geïnteresseerd in kunst – wilde ze met elkaar in contact brengen, ze een gemeenschappelijk podium verschaffen zodat ze zich optimaal konden presenteren.

Na de oprichting – op 12 november 1993 samen met Joop Haring – heeft ze zich niet bepaald teruggetrokken. Met veel energie heeft ze talrijke exposities en andere activiteiten mogelijk gemaakt, zoals een Open Atelier Route, een kunstveiling voor de Rotary en een culturele uitwisseling met zustergemeenten van Landsmeer.

Behalve de organisatie van een expositie nam ze ook de inrichting op zich. Lien wist exact welke schilderijen bij elkaar hoorden en waar en hoe ze moesten worden opgehangen. Het hart moest op één lijn en ze nam altijd een waterpasje mee.

De exposities vonden onder meer plaats in het toenmalige DCL (nu SamenMeer). Ellen Kruse bewaart er warme herinneringen aan. “Ze was de motor achter de exposities en organiseerde ook de openingsrecepties. Ze had vaak ideeën. Maar ze liet het niet bij ‘Misschien is het leuk als…’ Ze voerde de ideeën meteen uit. Acht jaar geleden vroeg Lien of ik wilde helpen met het dragen en ophangen van schilderijen, want dat werd haar te zwaar.”

Ellen heeft Lien van Eenige goed gekend. Ook als vrijwilligster van de Dienstbode, het kwartaalblad van het dienstencentrum. “Lien vroeg me een jaar of vijftien geleden of ik in de redactie wilde komen. Zij was voorzitter, ik notuleerde. Het was leuk om te doen. Eigenlijk kende ik Lien al van school, De Nieuwe Gouw. Ze was innemend, heel enthousiast. Ze is een dierbare vriendin geworden.”

“Een klein, pittig vrouwtje”, vult Pieter van den Eeden van de Schilderclub Landsmeer aan. “Ze heeft ook in de Seniorenraad gezeten. Lien hoorde bij het dorp.”

Een ontembare activiteit. Iemand die aanwezig was, de kamer vulde. Het dorp mee gevormd zoals het nu geworden is. Voor iedereen persoonlijke aandacht. Iemand die er jonger uitzag dan haar leeftijd, nooit ouder leek te worden. Een tijdloze uitstraling. Klein en kranig. Zomaar wat kwalificaties die Lien ten deel vallen. Een verbinder vooral. Een verbinder was ze letterlijk als trouwambtenaar. Niet minder dan vierhonderd huwelijken heeft ze voltrokken.

Het gemis zal voelbaar zijn. Onder meer bij vriend en collega-trouwambtenaar Fup Hulst. “Ik, en met mij vele anderen, zal haar zeker gaan missen. Gewoon even elkaar tegen het lijf lopen in het winkelcentrum en een praatje maken. De zaterdag vóór de zondag dat ze overleed had ik nog een leuk gesprek met haar. Ze was al tien jaar officieel gestopt als trouwambtenaar maar deed dat alleen nog op speciaal verzoek. Maar nu was ze er echt mee gestopt. ‘Ik heb mijn laatste huwelijk gesloten. Het is mooi geweest’, zei ze.”

Marcel van Stigt