Samen graven naar het verleden

Algemeen
Frans Poulain (links) en Pieter de Boer zijn allebei bezig met de Landsmeerse familiegeschiedenis.
Frans Poulain (links) en Pieter de Boer zijn allebei bezig met de Landsmeerse familiegeschiedenis. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Frans Poulain wil in het najaar een genealogendag in zijn Museum Grietje Tump houden. Met het bijeenbrengen van een groep hobbyisten die ieder voor zich bezig zijn met onderzoek naar de Landsmeerse familiegeschiedenis hoopt hij te bereiken dat ze elkaar aanvullen waardoor er relevante en ontbrekende informatie naar boven komt.

In Landsmeer zijn diverse mensen op hun eigen manier bezig om de geschiedenis levend te houden. Dus waarom niet samenwerken? Uit een recente eigen ervaring weet Frans Poulain waartoe dat kan leiden. Al jaren heeft hij een foto uit 1862 in zijn archief, met daarop drie dames en een heer aan een koffietafel. Maar in vredesnaam, wie zijn het? Die informatie ontbrak. “Ik kon het niet hebben dat ik het niet wist”, aldus Poulain. “Had ik er maar naar gevraagd, toen ik die foto kreeg, dan had ik het geweten en had ik hun namen erbij kunnen zetten.”

Uit onverwachte hoek

Het mysterie is echter ontrafeld, en de redding kwam uit onverwachte hoek. Joost Goede kwam stomtoevallig met dezelfde foto binnenwandelen en wist de namen. Want die stonden op de achterkant gekrabbeld: Antje, Trijntje en Simon Fraaij, maar ook Grietje Fraaij, getrouwd in Landsmeer met Cornelis Simonsz Tump. Meer aansporing had hij niet nodig om zich naar het Museum Grietje Tump te spoeden en de foto aan Frans Poulain te laten zien. Die reageerde zeer verheugd.

Poulain: “De aap kwam uit de mouw. Nu wist ik eindelijk wie op de foto staan. Ik heb Wouter Blees er ook bij gehaald, net als Joost een nazaat van de familie Fraaij. Die wist er nog meer over te vertellen.”

Dwarsverbanden

Wie zoekt, zal vinden en wie zich verdiept in de (familie)geschiedenis van een dorp stuit niet alleen op dwarsverbanden, maar ook op medebelangstellenden die eveneens graag in het verleden graven. Poulain weet er alles van. En niet alleen wat betreft het duiden van de personen op de foto. Er blijkt meer in elkaar te grijpen.

De werkster van Frans Poulain blijkt een oom te hebben die van genealogie zo’n beetje zijn levensmissie heeft gemaakt: dorpsgenoot Pieter de Boer. Hij is al jaren bezig met stamboomonderzoek naar zijn familienaam; geen geringe klus, want er liepen en lopen nogal wat De Boeren rond. Maar hij doet ook onderzoek naar andere Landsmeerse families. Poulain is met hem in aanraking gekomen.

De geschiedenis blootleggen

Beiden heren opereren op een geheel eigen terrein op een geheel eigen manier – de een verzamelt objecten uit de tijd van Grietje Tump en bewaart een schat aan informatie in zijn hoofd, de ander zoekt het in fotomateriaal en bijbehorende informatie en maakt dankbaar gebruik van de computer – maar er is één belangrijke gemene deler: allebei willen ze de geschiedenis blootleggen.

Ze zien er allebei heil in om samen te werken. Met elkaar, maar ook met andere gelijkgestemden. De genealogendag in het najaar moet daarvoor de basis leggen. “Als genealoog zit je in een isolement, je bent einzelgänger en het is mooi om elkaar aan informatie te helpen”, stelt De Boer.

“Alles raakt elkaar”, bevestigt Poulain. “En er zijn mensen nodig om alle informatie vast te leggen.”