Bieblala: taalontwikkeling van buik tot schoot

Algemeen
De bieb heeft oog voor jong publiek.
De bieb heeft oog voor jong publiek. (Foto: Els Broers)

LANDSMEER - Het is algemeen bekend dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van een kind, maar het is minder bekend dat dit al vanaf de geboorte begint. De Bibliotheek Waterland en de Westfriese Bibliotheken doen hier nog een schepje bovenop: je kunt al beginnen met de taalontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap. Hiervoor ontwikkelden zij BiebLala: een prentenboek met babyliedjes ‘van buik tot schoot’.

In het boekje staan acht liedjes die de aandacht trekken van baby’s. Net zoals je tijdens de zwangerschap al contact maakt door te praten tegen de buik en je hand op de buik te leggen, kan dit ook door liedjes te zingen of voor te lezen. In de buik kan een baby vanaf 16 weken al horen en vanaf 24 weken gaat dit over in actief luisteren. Een baby kan zich de klanken een jaar na geboorte zelfs nog herinneren. Zo ben je tijdens de zwangerschap dus al bezig met de taalontwikkeling van je kindje.

Animaties

Om jonge ouders te enthousiasmeren brengen Bibliotheek Waterland en de Westfriese Bibliotheken naast het boekje BiebLala een bijbehorende Spotify-playlist en animaties op YouTube uit. Daar kunnen ze na geboorte ook nog lange tijd volop van genieten samen met hun kleintje.

Bibliotheek Waterland verloot 5 exemplaren van dit gloednieuwe en lieve prentenboek. Een mooi cadeau voor iedereen in blijde verwachting. Meedoen kan via de website: www.bibliotheekwaterland.nl/bieblala

Vast onderdeel van BoekStart

BiebLala wordt een vast onderdeel van de BoekStartprogrammering bij deze bibliotheken. BoekStart is een landelijk programma van Stichting Lezen, dat uitgevoerd wordt door openbare bibliotheken. In samenwerking met de gemeente nodigen zij ouders uit om na de geboorte een BoekStartkoffertje te halen vol leestips, een voorleescadeautje en een gratis abonnement voor hun kindje tot de 18e verjaardag.

Landelijke BoekStartdag 

Op zaterdag 19 juni is het BoekStartdag in de Bibliotheek. Dan staan de allerjongste lezers centraal. Zelf lezen kunnen zij niet, daarom is voorlezen zo belangrijk. Voorlezen aan de allerkleinsten, hoe doe je dat? De Bibliotheek laat het graag zien aan de jonge ouders. Ouders die hun BoekStartkoffertje komen ophalen in hun bibliotheekvestiging krijgen op 19 juni een rondleiding door de Bibliotheek en een groeimeter cadeau. Bovendien maken zij kans op een gouden bon die verstopt zit in één van de BoekStart koffertjes. Met de gouden bon win je een voorleespakket gericht op kinderen van 0 t/m 2 jaar.

De bibliotheek is gevestigd aan de Calkoenstraat 27 in Landsmeer.