Lichtvoetig concert in Het Kruispunt

Algemeen
Mirjam begeleidt de zangeres op haar harp.
Mirjam begeleidt de zangeres op haar harp. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Kwetsbare dorpelingen, onder wie veel ouderen, kunnen na een maandenlange lockdown wel een opbeurend uitje gebruiken. Nu de coranaregels zijn opgerekt kan er op zondag 27 juni een lichtvoetig klassiek concert plaatsvinden in Het Kruispunt. Dat wordt vanaf 12.00 uur gegeven door het MirAnDa Trio, bestaande uit Mirjam Rietberg (harp) uit Landsmeer, Anna Azernikova (zang) en Dasha Beltiukova (fluit).

Zo’n kleine vrouw met zo’n grote harp – hoe krijgt ze die in hemelsnaam mee naar een optreden? Geen probleem, stelt Mirjam Rietberg de verslaggever gerust: gewoon op een steekkar zetten en achterin de auto schuiven. Maar op zondag 27 juni heeft ze misschien niet eens een auto nodig, vanaf haar woonadres aan de Van Beekstraat naar de Calkoenstraat, waar Het Kruispunt is gevestigd. Ze kan het lopend af. En al zou het een hele hijs worden, dan zal ze daar waarschijnlijk de schouders voor ophalen. Want eindelijk mag ze weer optreden.

Niet dat ze gebukt is gegaan onder de stille coronamaanden. “Je kunt mij gerust in een hutje opsluiten met mijn harp”, stelt de 41-jarige Landsmeerse. “Ik heb me niet verveeld. Ik ben harp blijven spelen en had nu de gelegenheid om zelf muziek te schrijven. Daarnaast geef ik harples en dat kon ik online doen.”

Maar wie schrijft, wil gelezen worden en wie muziek maakt, wil optreden, zó is het ook. En tot haar grote genoegen raakt haar lege agenda weer vol, al zal het nog wel tot september duren voordat alles weer bij het oude is.

Mirjam maakt onder meer deel uit van het MirAnDa Trio. Daarmee treedt ze op zondag 27 juni op in Het Kruispunt. Gratis. Dat is mogelijk door een corona-subsidie. Mirjam: “De subsidie is afkomstig van Balkonscènes en het Fonds Podiumkunsten en is bedoeld voor concerten voor kwetsbare mensen. Aanvankelijk voor groepjes van vijftien luisteraars, maar door de versoepeling mogen dat er vijfenvijftig zijn.”

Het programma dat wordt gebracht heet ‘De Ontwaking’ en gaat over vogels en bloemen. Een luchtig en romantisch repertoire met Russische liedjes, ondersteund door harp en fluit. “Niet zwaar op de maag, maar lichtvoetig”, meldt Mirjam alvast. “Voor de doelgroep is de afgelopen periode immers al deprimerend genoeg geweest.”

Het concert bijwonen? Meld je aan bij Mirjam: mirjamrietberg@hotmail.com.