Havenzathe op de schop

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Ruim 2 jaar na de eerste publieksbijeenkomst over dit onderwerp, gaat de Landsmeerse wijk Havenzathe eindelijk flink op de schop. Verantwoordelijk wethouder Mandy Elfferich bevestigde desgevraagd dat er recent een uitvoerende partij geselecteerd is en dat ‘na de bouwvak’ gestart gaat worden met riolering en herinrichting van de wijk. 

Al jaren is bekend dat het rioolstelsel van de Havenzathe, dat inmiddels zo’n 50 jaar oud is, volledig vervangen moest gaan worden. De gemeente vond het vervangen van de riolering ‘een kans om samen na te denken over Havenzathe’ en besloot in 2018 dat er een ‘participatietraject’ moest komen. Op 20 mei 2019 werd vervolgens een eerste bijeenkomst gehouden, waarbij bewoners werd gevraagd naar hun gedachten en ideeën over de openbare ruimte van de wijk met de witte gevels. Ruim een jaar later, in juni 2020, presenteerde de gemeente het zogenaamde Masterplan voor de wijk met een ‘plan in hoofdlijnen’ voor de belangrijkste routes en groenelementen. Het plan was zo opgezet dat voor elk ‘buurtje’ binnen de wijk verdere plannen op detailniveau konden worden uitgewerkt.

Oorspronkelijk zou het buurtje rondom Stoutenburg al in 2020 worden aangepakt, maar corona gooide roet in het eten. Fysieke bijeenkomsten waren nauwelijks mogelijk, waardoor professionals en bewoners in 2020 nauwelijks vooruitkwamen met de plannen voor die buurt. Pas dit jaar kon de gemeente de definitieve plannen voor Stoutenburg afronden en op zoek gaan naar een partij die alles kon uitvoeren.

Terwijl er druk gewerkt werd aan het gereedmaken van de plannen voor Stoutenburg werd ook alvast gestart met het bedenken van een speelplek verderop in de wijk. Deze moest een bestaande speelplek in de hoek Rhijnestein en Brederode vervangen. Onder ouders en kinderen werd een enquête gehouden en op basis daarvan werd een speelplek ‘met natuurlijke uitstraling’ ontworpen. Begin juni werd vervolgens gestart met de aanleg ervan. De nieuwe speelplek was snel gereed en vorige week konden de eerste kinderen al op de speelplek spelen.

Het vervangen van het riool en de herinrichting van de openbare ruimte in de hele wijk Havenzathe zal ongeveer 8 jaar in beslag nemen. Daarbij is het buurtje rondom Stoutenburg als eerste aan de beurt en zal het winkelcentrum, Ilpenstein en het rijtje van De Stap tot en met SamenMeer (DienstenCentrum) als laatste worden uitgevoerd. In de loop van het jaar 2029 zal de gehele wijk dus gereed moeten zijn, zodat iedereen in de wijk weer veilig het toilet kan doorspoelen.