Boekpresentatie ‘Terug naar Australië’

Algemeen
De cover van het boek 'Terug naar Australie'
De cover van het boek 'Terug naar Australie' (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Op 4 september aanstaande is Maria Douwes in Nederland om haar boeken ‘Terug naar Australië’ en ‘Back to Australia’ te presenteren. Deze boekpresentatie zal plaatsvinden op 4 september 2021 van 14.00 tot 17.00 uur in het Dorpshuis/Wapen van Landsmeer.

Een indrukwekkend reisverhaal

De boekbespreking is gratis, maar als er, vanwege corona, weer beperkingen komen zullen het aantal genodigden beperkt blijven. In verband hiermee, vraagt Maria geïnteresseerden zich vooraf aan te melden. De selectie zal dan plaatsvinden op datum van aanmelding. 

Terug naar Australië

‘Terug naar Australië’ is een bijzonder reisverhaal. Maria Douwes maakte een groot deel van de reis eerder met de ‘Zuiderkruis’ vanaf de Sumatrakade in Amsterdam in 1960/1961. Zij emigreerde toen als meisje van negen met haar ouders, vijf broertjes en vier zusjes. Zij waren de laatste emigranten die voor 100 gulden weg konden. De Nederlandse overheid moedigde emigratie aan en betaalde de overtocht en de Australische overheid lokte potentiële nieuwkomers met onderdak en een startbonus. 

Tekst gaat verder onder foto


9 december 1960, vertrek vanaf Sumatrakade - Aangeleverd

Toen en nu

Nu, bijna vijftig jaar later, gaat Maria kijken of de droombeelden die zij van Australië heeft, kloppen met de werkelijkheid. Was het daar nou echt zo rooskleurig en spannend? Zij gaat met haar zoon Kaspar in New York aan boord en vaart naar Savannah, Jamaica, Panama, door het Panamakanaal naar Tahiti, Nieuw Caledonië met als eindbestemming Sydney. 

Eerder verscheen een blog van deze reis op www.volkskrantreizen.nl. 

Terug in de tijd

Dit indrukwekkende reisverhaal wordt afgewisseld met flashbacks en herinneringen aan Maria’s jeugd in Australië. Zij ontmoet bekenden van vroeger, Aboriginal Elders en Stolen Children, vaart op een clipper naar de Whitsunday Islands om te snorkelen en ontmoet beroemde en minder bekende muzikanten en ontdekt een heel nieuw Australië.

Tekst gaat verder onder foto


Hans, Maria, Jos, Agnes, Chris en Simon. - aangeleverd

Algemene informatie

De boekpresentatie is op 4 september 2021 van 14.00 tot 17.00 uur in het Dorpshuis/Wapen van Landsmeer, Calkoenstraat 27, 1121 XA in Landsmeer.

Het boek kopen

Mocht je niet kunnen komen en je wilt toch graag een boek kopen, maak dan €19,50 (boek €15 + € 4,50 portokosten) over op bankrekeningnummer NL33INGB0004359382 ten name van M.J. Douwes o.v.v. Terug naar Australië of Back to Australia en je postadres. Stuur voor de zekerheid ook nog even een email met je postadres naar mariadouwes@gmail.com. Dan krijg je het boek na 4 september toegestuurd.