Landsmeer heeft er ruim 60 ‘echte Doortrappers’ bij

Algemeen
(Klein)kinderen en (groot)ouders konden hun fietsvaardigheid testen
(Klein)kinderen en (groot)ouders konden hun fietsvaardigheid testen (Foto: Ria de Boer)

LANDSMEER - Afgelopen woensdag was het zover: het Doortrappen Fiets Festival in Landsmeer. Samen met gemeente Landsmeer, Veilig Verkeer Nederland, SamenMeer en The Coolbiking Company organiseerde Doortrappen een leuke fietsmiddag voor jong en oud. Tijdens de dag was er aandacht voor plezier, beweging én fietsveiligheid. Door het behalen van de vier verschillende onderdelen, ontvingen deelnemers een heus certificaat waarmee zij benoemd zijn tot ‘echte Doortrappers’. 

Het Raadhuisplein was omgetoverd in een verkeersplein. Met een parcours van Veilig Verkeer Nederland konden kleinkinderen en grootouders hun fietsvaardigheid testen. Hoewel het parcours door kinderen iets te gemakkelijk werd gevonden, was al snel duidelijk dat het uitdagend genoeg was voor veel opa’s en oma’s. Iets verderop stond de fietsenmaker van The Coolbiking Company die iedereen zijn of haar fiets naliep. Staan de remmen goed afgesteld? Zijn de banden hard genoeg opgepompt? De fietsenmaker voerde ter plekke verbeteringen door en gaf daarnaast handige tips voor wat iemand verder nog kan doen om veiliger te fietsen. 

Ook stond hier in de buurt een grote vrachtwagen waar alle deelnemers in konden klimmen om zelf de dode hoek te zien. Deze bleek vaak toch groter dan dat de deelnemers vooraf hadden ingeschat. Tot slot was er een fietsquiz waarmee jong en oud hun fietskennis kon testen en een leuke prijs kon winnen.

Door het behalen van alle onderdelen, ontvingen de ruim 60 deelnemers allemaal een heus Doortrappen-certificaat! Hiermee zijn zij allemaal benoemd tot ‘echte Doortrappers’. De middag was volgens de deelnemers naast erg leuk, ook erg leerzaam. Hoewel veel ouderen al hun leven lang fietsen en kinderen net komen kijken, merkten veel oudere deelnemers op dat de kennis bij de kinderen toch wel verser in het geheugen zat. Een van de oudere deelnemers vertelde: “Je merkt toch dat veel wegzakt met de jaren, het is fijn om dat weer even op te frissen.”

Zowel kinderen als ouderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Reden voor Doortrappen en gemeente Landsmeer om in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, The Coolbiking Company en SamenMeer het Fiets Festival te organiseren. Tijdens de middag leerden kinderen en ouderen samen op een leuke manier, veilig met verschillende verkeerssituaties om te gaan. Er was aandacht voor wat men zelf kan doen aan het eigen gedrag of door aanpassingen aan de fiets om veiliger te (blijven) fietsen. Natuurlijk stond de middag ook in het teken van gezelligheid. Want fietsen moet vooral leuk zijn, en blijven!

Het programma Doortrappen en de gemeente Landsmeer hebben de gezamenlijke ambitie dat we met z’n allen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Het hele jaar door zijn er vanuit Doortrappen fietsactiviteiten in Landsmeer en de omgeving. Houd hiervoor de Doortrappenpagina van Landsmeer in de gaten: www.doortrappen.nl/landsmeer of kijk op de Facebookpagina van Verkeer & Meer. Hier vind je ook handige FietsFit-oefeningen en praktische tips die helpen bij het veilig en met plezier blijven fietsen tot je 100ste.