‘Stijldansen is nooit weggeweest’

Algemeen
Hier gaat het gebeuren. André van Beek toont alvast de dansvloer.
Hier gaat het gebeuren. André van Beek toont alvast de dansvloer. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Wie denkt dat stijldansen tot het grijze verleden behoort, vergist zich. De animo om zich aan een quickstep, wals of chachacha te wagen mag dan minder zijn dan vroeger, liefhebbers zijn er nog steeds. Dat blijkt in Landsmeer. André van Beek start daar aanstaande vrijdag in het gebouw van Vrij en Blij met een nieuwe serie lessen ballroom en latin.

De verslaggever maakt het regelmatig mee als hij een echtpaar bezoekt dat al tientallen jaren is getrouwd. De vraag ‘Waar hebben jullie elkaar voor het eerst ontmoet?’ ligt voor de hand, maar het antwoord kan hij vooraf al noteren: op de dansvloer. Het was vroeger vanzelfsprekend dat je dansles nam. Het hoorde, zoals dat heette, zelfs bij je opvoeding.

Voorbode

Het kwam los daarvan op zijn minst van pas dat je op de dansvloer vaardig uit de voeten kon. Trouw- en andere feesten werden opgesierd met dansmuziek en dan was het toch echt de bedoeling dat iedereen vroeg of laat op de glimmende vloer verscheen. Zeker als je de mannelijke helft van een bruidspaar was. Dan moest je met je officiële wederhelft, met tientallen ogen op je gericht, de dans openen en daar kon je dan maar beter goed op voorbereid zijn. Sterker nog: als man diende je de dans te leiden. Dat nam de vrouw in veel gevallen dan wel over - soms een voorbode op het huwelijk dat voor hen lag - maar het was een reden te meer om vooraf de vereiste passen in te studeren. 

Gasten die dachten veilig aan de kant te zitten, voor de zekerheid misschien nog half weggedoken achter een paal, ontsprongen de dans niet. Naarmate er vaker ‘Varié!’ klonk, nam de kans toe dat je van je stoel werd geplukt en eraan moest geloven. Dat gebeurde overigens ook na afloop van toneeluitvoeringen. Zodra het doek sloot, gingen de bar en de dansvloer open voor het bal na. 

Discodans

De discodans heeft de stijldans in de loop der jaren naar de achtergrond verdrongen. Dat zag je terug in het aantal inschrijvingen bij de diverse dansscholen. Maar helemaal verdwenen is het stijldansen niet. “Stijldansen is nooit weggeweest, al is het wel minder geworden”, stelt André van Beek. “Maar ik word nog steeds uit de hele regio benaderd door mensen die wat lessen willen nemen vanwege een bruiloft. Of een bedrijfsfeest. Want als de vrouw van de directeur je ten dans vraagt en je kunt niet dansen, is dat geen vertoning.”

Met zijn 71 jaren is Van Beek een diehard danser. Samen met echtgenote Marga heeft hij in Koog aan de Zaan een dansschool gerund en nu geeft hij al jaren dansles bij Vrij en Blij. Met stropdas om uiteraard, zelfs al is het binnen tropisch heet, want hij houdt zich nog altijd vast aan de aloude etiquette.

“Afgelopen zaterdag zijn we begonnen met een avond vrijdansen en komende vrijdag beginnen nieuwe lessen ballroom en latin”, vertelt Van Beek. “Ik verwacht vijftien paren. Allemaal van boven de vijftig.”

Erik Scherder

Van Beek is blij dat er nog voldoende belangstelling is voor een volwaardige bezetting op de dansvloer. Het komt hem daarbij goed uit dat de bekende neuropsycholoog Erik Scherder zich in het recente verleden positief over het stijldansen heeft uitgelaten. Hij liet optekenen dat ‘Je door te dansen een cognitieve reserve opbouwt. Dat komt doordat je bewegen combineert met muziek – je doet iets uitdagends, iets wat moeite kost. Daarmee stimuleer je je hersenen om nieuwe verbindingen te leggen. Zo breid je door te dansen letterlijk je hersencapaciteit uit.’ 

(Stijl)dansen is dus supergezond. En dat kan bij Vrij en Blij. Stijldansen Ballroom en Latin voor paren start op vrijdag 24 september: Zilver 20.00 tot 21.00 uur, Goud 21.00 tot 22.30 uur. Twintig lessen kosten € 70,00 per persoon. Aanmelden: 06-20532067.