Kijkje bij 115 kunstenaars

Algemeen
Het Treehouse op het NDSM-terrein.
Het Treehouse op het NDSM-terrein. (Foto: Rodi Media/MvS)

AMSTERDAM NOORD/TUINDORP OOSTZAAN – Altijd al eens een kunstenaar in zijn atelier aan het werk willen zien? Dat is komend weekend ruimschoots mogelijk. Niet minder dan 115 kunstenaars doen mee aan Open Ateliers Amsterdam Noord. Op 80 locaties kunnen kunstliefhebbers ze zowel op zaterdag 2 als zondag 3 oktober ontmoeten.

Het evenement is een jaarlijks terugkerend evenement. Vorig jaar bleven de deuren om bekende redenen stijf gesloten, maar nu kunnen ze weer wijd open worden gezet. Als thema is gekozen voor ‘Hallo?’. Het staat, zoals de organisatie het verwoordt, voor ‘ontmoeting, de voorzichtige toenadering, de wens om de ander te ontmoeten, kunst en cultuur uit te wisselen en elkaar te leren kennen’.

En dat kan nu dus weer. De kunstenaars treden graag naar buiten, vertellen graag over hun werk. Want wie schrijft, wil gelezen worden, en wie kunst maakt, wil dat laten zien.

Voor het kunstminnende publiek is dit een mooie gelegenheid om bij een groot aantal ateliers vrijblijvend over de drempel te stappen en kunst te bekijken. Want wanneer komt dat ervan? Vergelijk het maar met de jaarlijkse Open Huizen Route. Ook die brengt veel belangstellenden op de been. Zij laten zich deze kans om een aantal adressen van binnen te bekijken niet ontglippen – of ze nu van plan zijn een huis te kopen of niet.

De atelierroute slingert zich door heel Amsterdam-Noord, inclusief Molenwijk en Tuindorp Oostzaan. De kunstenaars hebben een atelier aan huis óf – om het de bezoekers makkelijk te maken – zitten met enkele medekunstenaars op een van de zogenaamde hotspots.

Overzichtstentoonstelling

In de voormalige DRAKA-fabriek (Hamerstraat 2-4) is een overzichtstentoonstelling te zien. Daar wordt werk van alle deelnemende kunstenaars getoond. Ook staan daar extra installaties van Atelier Mellius opgesteld.

Op het terrein van Halte Zamenhofstraat Zamenhofstraat (Gebouw 108 -124, 140 & 150) zijn schilders, beeldhouwers, tekenaars, fotografen, keramisten, textielontwerpers, meubelmakers, webdesigners en edelsmeden te vinden. Loop een atelier of werkplaats binnen en ontmoet de maker van verrassende tekeningen, van inspirerende foto’s, van ontroerende schilderijen. Ontdek je eigen talenten door lessen te volgen of ontmoet je overburen bij het sfeervolle Expocafé Zamen,

Zomerexpo

In de luwte van het Vliegenbos ligt Tuinpark Buitenzorg (ingang Zamenhofstraat 41). In het verenigingsgebouw loopt jaarlijks een expositie van artistieke werken van tuinleden: de Zomerexpo. Dit jaar met werk van onder anderen Hans Gritter, Mieke Blits, Guillaume Lo-A-Njoe, Jozef Heesters, Bill Bodewes en Maurice Bogaert. In de algemene tuin staan stalen beelden van gast-kunstenaar Wichert van Engelen.
Naast het Verenigingsgebouw komt een verhalentent van Geert Timmerman. Zijn thema is ‘Soep en verhalen’, een doorlopende voorstelling van verhalenvertellers voor volwassenen en kinderen, tevens open podium, waar je ook een soepje kunt eten.

De Werkplek (Slijperweg 12a) biedt betaalbare flexplekken. Komend weekend exposeren diverse kunstenaars hun werk in de exporuimte en loungeloods. Tevens is er de mogelijkheid om even uit te rusten onder het genot van een hapje en een drankje en te genieten van de randprogrammering.

Reusachtige schilderijen

In Mellius – Atelier 1 (Aambeeldstraat 28) wachten reusachtige schilderijen, kolossale installaties en andere kunstuitingen. Ze spelen allemaal een rol in het nieuwste boek van Mellius, MENDELSTOV. Een eigentijds fantasyboek over heldin Oxzana die de verdorde wereld probeert te redden van een verschrikkelijke pandemie. MENDELSTOV kwam in april dit jaar uit en is verkrijgbaar in de boekhandel. Deze expo is komend weekend voor het eerst (en gratis) te bezoeken. Daarna gelden entreeprijzen.

Op de inspirerende NDSM-werf staat het Treehouse (T.T. Neveritaweg 55-57). Het is een verzamelplek waar diverse kunstenaars tot grote creatieve daden komen. Een aantal van hen houdt komend weekend open huis.

Schellingwouderkerk

Ook het landelijke Amsterdam-Noord doet mee. In de Schellingwouderkerk (Wijkergouw 6, vlak bij de Oranjesluizen) is op zondag 3 oktober naast werk van Dave Bouw en Monique Dehue ook van ’Salon op de Dijk’ te bezoeken, een middag poëzie en muziek. ‘Meet the artists’ tijdens de borrel na afloop. Aanvang 14.00 uur. Tijdens de salon zal iemand bij de deur staan omdat een beperkt aantal bezoekers binnen mag zijn en om te voorkomen dat publiek tijdens een voordracht binnenkomt.

De Modestraat, gehuisvest in het oude wokrestaurant aan het Buikslotermeerplein 15-17 is een begrip. Van oorsprong een broedplaats voor creatieven en uitgegroeid tot een buurtlab voor alle bewoners van Amsterdam-Noord en hun vrienden van verre. Hier kun je meedoen aan bijzondere kunstprojecten, schilder-, fotografie- en naailessen nemen.

De deelnemende kunstenaars zijn op zaterdag 2 en zondag 3 oktober te bezoeken van 12.00 tot 18.00 uur.