Romantische aria’s tussen de cacaobonen

Algemeen
Marianne Smak, Klara Schaft en Nel Wals uit Oostzaan vermaken zich goed in de salon.
Marianne Smak, Klara Schaft en Nel Wals uit Oostzaan vermaken zich goed in de salon. ((Foto: Dirk Karten))

REGIO - “Wij gaan op zoek naar de ‘Big Five’. Net als bij een safari op het land. Alleen bij deze Havensafari zoeken we niet naar olifanten of leeuwen maar naar onder meer het nijlpaard en de koekoek”, vertelt gids annex safarileidster Nancy Wiltink aan de deelnemers. Op deze safari hoor je geen geweerschoten maar loepzuivere aria’s. Word je niet lastiggevallen door muskieten maar verwend met lekkere hapjes en drankjes. En het mooiste: je maakt een tocht door het rauwe havengebied op plekken waar je normaal niet mag komen. De Havensafari is zo’n succes dat hij is verlengd tot en met zaterdag 9 oktober.

Met een vriendelijk ‘welkom aan boord’ begroette gastheer Martin Vernooij afgelopen zaterdagavond de safarigangers die op Steiger 14 achter het Centraal Station inschepen op passagiersschip Hembrug Eén. Het is zes uur en het bovenste achterdek stroomt snel vol. Logisch, want het is prachtig weer als de redactie meevaart. Bovendien is dit ‘the place to be’ legt Nancy Wiltink uit. Als gids vertelt de inwoonster uit Amsterdam Noord in geuren en kleuren duizend-en-één wetenswaardigheden over de haven en de mensen die er werken.

Nijlpaard en koekoek

“In de haven werken de allerslimste mensen van Amsterdam. Dat zijn er wel zo’n 60.000, meer dan in de financiële sector. Wist u dat waar nu het Centraal Station is, vroeger de haven was? Je kon vanaf de Zeedijk zo het IJ op kijken. Vandaar de naam van deze beroemde straat waar matrozen vroeger aan wal gingen en de meisjes van plezier bezochten”, vertelt ze. Om vervolgens de focus te leggen op de speurtocht naar de ‘Big Five’ van de haven; een General cargo-zeeschip, Vletterlieden van de koperen- en gouden ploeg, de imposante cacaoloodsen maar ook het nijlpaard en de koekoek.

Droogdok

Het IJ krioelt van de vrachtschepen, rondvaartboten en plezierjachten. Het leven is ernstig goed als we nippend aan een – toepasselijk - IJwitje richting NDSM-terrein in Amsterdam-Noord varen. Vanaf het water zie je dingen die normaal verscholen blijven als je over de weg gaat. Zoals noeste werkers, ook op de zaterdagavond gaat de arbeid gewoon door in de haven, op indrukwekkend grote vrachtschepen, bij de overslag van steenkool en in het droogdok. Er wordt vrolijk gewaaid naar de safarideelnemers.

We varen over de Coentunnel. De buis waar het verkeer door raast ligt zo’n vijftien meter onder onze kiel. Boven het verkeer zien de Coenhaven links. De ondergaande zon op de immense terminals van de Westhaven – normaal verboden gebied voor bezoekers - laat een unieke skyline zien. Romantiek tussen de terminals in de ‘Petroleumhaven’ waar zo’n miljard liter brandstof is opgeslagen. “Waaronder kerosine, altijd handig zo’n opslag met een vliegveld in de buurt”, licht de gids toe.

Rode fee op cacaoberg

Tijd om even voet aan wal te zetten. Een vette, indringende chocoladegeur komt je tegemoet bij het betreden van de cacaoloods. Halverwege de circa acht meter hoge berg met cacaobonen zit een schitterende rode fee. Ze is spaarzaam verlicht door de laatste zonnestralen die de lichtkoepel in het dak doorlaat. De bijzondere ruimte vult zich met hemelse klanken uit de opera La bohème van componist Puccini. Een jong setje safarigangers laat zich in innige omhelzing meevoeren op de loepzuivere zang van sopraan Brigitte van Haven. Een heel bijzonder, intiem moment in een bizarre omgeving.

Vliegjes

Later op de boot vertelt de professionele zangeres dat ze werd verrast door wat ze aantrof in de loods. “De cacaoberg was vorige keer twee keer zo groot. Door het afgraven was de geur intens en kreeg ik bij het zingen vliegjes in mijn mond. Acht, je bent professioneel zangeres of niet. Gewoon doorgaan”, lacht ze desondanks vrolijk. Later op de tocht zal Brigitte op een andere bijzondere locatie nogmaals optreden.

Melancholieke sax

De melancholieke klanten van saxofonist Pieter van Houte passen goed bij het moment waarop we de voormalige bajesboten passeren. “Daar zouden ze mooi woningen van kunnen maken voor studenten” zeggen de mannen die Marianne Smak, Klara Schaft en Nel Wals uit Oostzaan vergezellen. De dames genieten in de salon benedendeks. De aria uit de opera La rondine die zangeres Brigitte vanaf het bovendek vertolkte was niet hun muziekkeuze.

“Wij vermaken ons hier wel. Het eten is goed, het bier koud en er de wijn lekker. We kennen deze omgeving natuurlijk wel, maar niet vanaf de kant van het water. We wilden vorig jaar al met de Havensafari mee, maar ja, corona… Gelukkig kan het nu weer.”

Indrukwekkend

Een compliment dat Havensafari-organisatrice Ellen Klaus in haar zak steken. De Cultureel gebiedsontwikkelaar van Zaanstad heeft in de roos geschoten met de Havensafari. Wie we ook spreken, er zijn alleen maar positieve geluiden te horen.

‘Je eten is klaar!’

‘Monique in een groen jack, waar ben je? Je eten is klaar’. De cateringploeg loopt zich het vuur uit de sloffen voor het afleveren van de bestellingen. ‘Wilt u het schuim nog uitlepelen of kan het koffiekopje mee?’, luidt de vraag aan ons als we de tocht besluiten met een kopje zwart goud. Het serviesgoed kan mee. Tijdens de drie uur durende safari hebben wij in ieder geval vier van de vijf ‘Big Five’ kunnen schieten. Op het geheugenkaartje van ons fototoestel wel te verstaan…

Vaarinformatie

De Havensafari is verlengd. Meevaren kan elke zaterdag tot en met 9 oktober. Boarden vanaf 17.45 uur (Let op: 2 en 9 oktober vanaf 16.45 uur) Opstapplek: Pier14, Amsterdam CS. Zie voor tickets en meer info www.havensafari.nl

Gids Nancy geeft toelichting.
Geniet 'te schieten' onderweg...
Wijntje hoort erbij.
Saxofonist Pieter begroet de safarigangers op Pier 14 (en onderweg).
De maan over het IJ....
Stoer staal en romantiek bij de ondergaande zon in de Amsterdamse haven.
Rode fee zingt tussen de cacaobonen.