‘EHBO doe je niet voor jezelf’

Algemeen
Miranda:
Miranda: "Ik kan iedereen aanraden de EHBO-cursus te volgen.” (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt 

LANDSMEER – Even dreigde de EHBO Landsmeer vanwege een minimale bestuursbezetting weinig te kunnen betekenen, maar met de komst van drie nieuwe krachten zit er weer volop leven in. Op woensdag 3 november start op het terrein van speeltuinvereniging Jonge Kracht een nieuwe cursus. Deze bestaat uit tien bijeenkomsten, uitmondend in een examen in maart 2022. 

De eerste aanmeldingen zijn binnen en de motivatie om zich de diverse EHBO-handelingen is één en dezelfde: niet toekijken in een noodsituatie, maar hulp kunnen bieden. 

“EHBO doe je niet voor jezelf”, bevestigt Miranda Steenvoorden, een van de nieuwe bestuursleden. En ze weet uit eigen ervaring hoe het is om bij een ongeluk slagvaardig te kunnen optreden. “Ik was net gestart met de basisopleiding, en ik had in de map al vooruit gebladerd, en dat was maar goed ook. Vóór mij klapte een tienerjongen over het stuur van zijn fiets. Ik zag overal bloed. Onder zijn kin hing een lap vel los en acht tanden, inclusief wortel, lagen eruit. Ik heb direct gehandeld. Het boterhamzakje dat ik bij me had heb ik leeggehaald, ik heb de jongen, die helemaal buiten zinnen was en enorm stond te vloeken, er bloed en speeksel in laten spugen en heb zijn tanden erbij gestopt. Nat houden, dat was belangrijk. Ik heb zijn vader gebeld en die is meteen gekomen. Hij heeft de jongen naar het ziekenhuis gebracht en zijn tanden zijn gered.” 

Voor Miranda, die tussendoor nog enkele hinderlijk nieuwsgierige omstanders heeft weggestuurd, was dit voorval de bevestiging dat het volgen van een EHBO-cursus voor iedereen verplichte kost zou moeten zijn. Alle soorten letsel komen voorbij, van kneuzingen tot botbreuken, van verstuikingen tot oogwonden en van vergiftiging tot elektriciteitsongevallen. De deelnemers leren hoe ze een lichaam over korte afstand moeten vervoeren, hoe ze een verband aanleggen en hoe ze hulpmiddelen gebruiken. Miranda:  ”Alles komt in vogelvlucht voorbij, de hele rataplan. Er wordt een oefenpop ingezet en we maken gebruik van Lotus-medewerkers, die ongevalssituaties in scène zetten. Ik kan iedereen aanraden deze cursus te volgen.”

De opgeleefde EHBO-vereniging houdt het niet alleen bij het bieden van deze cursus. Ook op andere manieren timmert ze aan de weg. Een nieuwe website is in de maak, ze doet mee aan de voucher-actie van Jumbo om geld binnen te halen voor een AED-apparaat in Kadoelen en wil hiervoor ook supermarkt Plus benaderen. Ze gaat de lokale Lionsclub interesseren om iets voor de vereniging te betekenen, maar ze wil ook de leden van de EHBO-vereniging meer met elkaar verbinden, onder meer via een groeps-app. 

Aanmelden voor de cursus? Mail naar ehbovereniginglandsmeer@gmail.com.