Adviesraad Sociaal Domein zoekt versterking

Algemeen
Ex-wethouder Richard Quakernaat is voorzitter van de adviesraad.
Ex-wethouder Richard Quakernaat is voorzitter van de adviesraad. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – De Adviesraad Sociaal Domein zoekt versterking. Met drie – bij voorkeur jonge – leden erbij kan ze haar taak beter uitvoeren: de ontwikkelingen binnen het sociaal domein volgen, het gemeentelijke beleid op dit terrein toetsen en met gevraagde en ongevraagde aanbevelingen komen om tot verbeteringen te komen. Maar eerst wil het orgaan aan zijn bekendheid werken.

Elke gemeente moet een instantie hebben die het gemeentelijke beleid beoordeelt op het gebied van het sociaal domein, waaronder  de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( WMO ), de Jeugdwet en de Participatiewet vallen, en signalen vanuit de inwoners opvangt. Ook Landsmeer is daarvan voorzien. Aanvankelijk onder de noemer ‘WMO-raad’, maar sinds 2017 onder de naam Adviesraad Sociaal Domein, omdat deze meer de lading dekt.

De raad houdt de vinger aan de pols bij de uitvoering van het sociaal domein. Dit onder aanvoering van Richard Quakernaat, die op 1 januari van dit jaar het voorzitterschap op zich heeft genomen. Hij zet zich uit maatschappelijk oogpunt graag voor zijn gemeente in en als voormalig wethouder is hij vertrouwd met het sociaal domein. Dat is op zijn minst handig, want wil je kunnen meepraten over het beleid op dit gebied zoals het college dat voor ogen heeft en zaken willen veranderen, dan moet je wel met argumenten komen die ertoe doen. Maar ook moet je weten wat er leeft binnen Landsmeer, Den Ilp en Purmerland.

“Wij toetsen het beleid van het college”, legt Quakernaat uit. “De beleidsstukken worden aan ons voorgelegd voordat ze naar de gemeenteraad gaan en het beleid wordt. En wij oordelen er vervolgens over. Voor de gemeenteraad is het belangrijk dat wij dat doen. Wij vertegenwoordigen immers de inwoners.”

Door de Covid-periode hoefden de leden niet bepaald overuren te draaien. Veel gemeentelijke processen liepen vertraging op of lagen stil; beleidsstukken kwamen mondjesmaat op tafel te liggen. Maar nu de beperkingen grotendeels voorbij zijn, zal het college naar alle waarschijnlijkheid weer vaker een beroep op de adviesraad doen.

Los daarvan legt de adviesraad zelf de focus op actuele zaken. Eenzaamheid bijvoorbeeld. Quakernaat: “Dit speelt ook in Landsmeer, bij ouderen, maar ook bij jongeren. Er is een stuk verborgen eenzaamheid, onder meer onder dertigers en veertigers. Al eerder hebben we het college geadviseerd eenzaamheid beter aan te pakken, en wel door verenigingen en instellingen in te schakelen. Want we moeten verder gaan dan alleen signaleren. Het gaat ook om activeren. Naast eenzaamheid behoeft de jeugd aandacht. De kosten voor jeugdhulp stijgen en er zijn in Landsmeer veel hangjongeren. Daar moeten we beter mee omgaan.”

Genoeg werk aan de winkel voor de Adviesraad Sociaal Domein. Maar eerst wil ze aan haar eigen bekendheid werken. Lang niet iedereen is immers op de hoogte van het bestaan van dit orgaan. En verder wil Quakernaat het bestuur uitbreiden, om de vinger nog steviger aan de pols te kunnen leggen. Een specialist hoef je niet te zijn, al is het natuurlijk wel aan te bevelen als je over relevante kennis beschikt. En maatschappelijke betrokkenheid is zeker handig. 

Quakernaat: “Drie nieuwe leden erbij, vooral jonge leden, zou mooi zijn. Ik hoop daarom op enkele aanmeldingen.”

Interesse? Meld je aan bij Richard Quakernaat (rquakernaat65@gmail.com of op 0653807719).