Expositie Japans en Chinees lakwerk in vitrine gemeentehuis

Algemeen
Frans Poulain blijft nieuwe thema's bedenken voor de exposities in het gemeentehuis.
Frans Poulain blijft nieuwe thema's bedenken voor de exposities in het gemeentehuis. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - Geïnteresseerd in Japans en Chinees lakwerk? Loop dan naar de vitrine in de hal van het gemeentehuis en bekijk de inhoud. Voor deze expositie heeft Frans Poulain een selectie gemaakt uit de collectie van zijn museum Grietje Tump.

Poulain stalt zijn spullen niet alleen in zijn museum uit. Hij zorgt er ook voor dat de vitrine in het gemeentehuis regelmatig wordt ingericht. Het levert altijd weer een gevarieerde tentoonstelling op, zelfs op kleine schaal. Elke keer staat een thema centraal en deze keer is dat Japans en Chinees lakwerk. Er zijn onder meer diverse kenmerkende houten gelakte doosjes te bewonderen. 

“Als je regelmatig een tentoonstelling verzorgt, moet die wel afwisselend zijn”, zegt Frans Poulain. “De selectie die nu te zien is, is geïmporteerd uit bazaars en Chinese winkels. Dit soort snuisterijen staat vaak bij mensen thuis.”

Leuk genoeg dus om - alleen op afspraak - de expositie te bekijken. Deze loopt tot na de komende nieuwjaarsreceptie. En daarna volgt natuurlijk weer een nieuwe expositie.

Los hiervan werkt Frans Poulain mee aan een expositie in museum In ‘t Houten Huis in De Rijp: ‘Streekdracht, van kust tot kust’. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het hier om klederdracht die in de verschillende Noord-Hollandse streken en plaatsen gangbaar was en nog steeds is. Deze tentoonstelling loopt tot 24 april 2022.