Landsmeers ‘Prinselijk’ paar in diamanten huwelijk

Algemeen
Het echtpaar Prins.
Het echtpaar Prins. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Op 12 december in 1961 zeiden Riky Prins-Huizing (1937) en Jan Prins (1934) ‘ja’ tegen elkaar. Dat gebeurde in het gemeentehuis van Emmen. Riky is Drentse uit Zwartemeer en Jan is geboren Noord-Amsterdammer, getogen op de Wingerdweg tegenover het Floraparkbad. Zo gebeurde het dat er eerst een trouwreceptie was in het Buurthuis van Zwartemeer en daarna een klein feestje in Het Tolhuis in Amsterdam-Noord. Immers, zo ver en lang reizen voor de genodigden was lastig; begin jaren zestig waren de wegen en de openbaarvervoerverbindingen nog niet wat het nu is.

Een vriendin van Riky was verhuisd naar het Purmerplein in Amsterdam-Noord. Bij een bezoek aan haar te Amsterdam raakten de vriendinnen verzeild in de vriendengroep van Jan. Het verhaal van die dag gaat niet verder dan dat Jan, die als enige lopende was, op Riky’s fiets met haar achterop natuurlijk in de stad aan de boemel ging. Jaren van verkering volgden, een weekendliefde waar de trein Amsterdam-Zwolle-Emmen én vice versa een grote rol in speelde.

Jan was vanaf de jonge jeugd doelman bij De Volewijckers, daarna ook speler en coach van het honkbalteam van die club. Hij verkaste eind jaren vijftig naar het doel van IVV in Landsmeer. Riky en Jan konden toen in 1961 een huis kopen aan de Vossestaartstraat te Landsmeer. Riky gaf haar baan op bij de AKU (later Akzo) in Emmen en werkte toen bij een notariskantoor aan een Amsterdamse gracht. Jan was al werkend gestart bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland (later KNSM) op de Javakade. Later werkte hij, uiteindelijk tot zijn pensioen, bij de onderwijsvakbond op de afdeling Rechtspositie aan de Herengracht.

Gewoon was het in de jaren zestig dat de vrouw stopte met werken als er kinderen kwamen. Twee zoons kort na elkaar maakte dat Riky naast huismoeder zich in het vrijwilligerswerk stortte; onder andere bij de opzet en onderhoud van de schoolbibliotheek van de christelijk school (nu De Hoeksteen) was zij te vinden. Mede daar Riky voorheen internationaal had getafeltennist werd zij ook bekend op de tennisbanen van Heb Durf met een nog nimmer vertoonde onvoorspelbare effectbackhandslag. Ondertussen maakte Jan furore in het golfspel en met name ook in het tennis door in wedstrijden gebruik te maken van keeperstrucjes en vooral door een arsenaal aan aparte honkbalslagtechnieken.

Eind jaren negentig werden zij oma Riky en opa Jan, met nieuwe hoogtepunten en ervaringen in hun dan al lange trouwe liefdesleven. Ook nu nog volgen zij de gebeurtenissen van hun zoons maar vooral van hun kleinkinderen op de voet en voelen zich nauw betrokken. Ondertussen wonen ze tot grote tevredenheid al bijna twaalf jaar in hun appartement aan het Cassandrahof te Landsmeer. Werd het veertig jarig huwelijks feest gevierd in De Wije Ilp en het vijftigjarig jubileum als reprise in Het Tolhuis, het zestigjarig huwelijk echter, kan helaas door de toestanden in de wereld maar in kleine kring gevierd worden. Riky en Jan Prins doorstaan de coronatijd, in voor tachtigers redelijke gezondheid gelukkig, natuurlijk samen, net als de afgelopen zestig jaar.

Mark Jan Prins