Klimpark ‘t Twiske vooralsnog gesloten

Algemeen
Kinderen kunnen nu niet in het klimpark terecht.
Kinderen kunnen nu niet in het klimpark terecht. (Foto: Archieffoto Rob Wit)

door Barbara van Wijk

OOSTZAAN - Het Klimpark in ’t Twiske ligt er verlaten bij, tot groot verdriet en nog grotere verbazing van de ondernemer en mede-eigenaar Rob Broekema. “Wij moeten sluiten, omdat onze locatie niet zou passen binnen de juiste categorie om open te kunnen blijven.” 

Burgemeester Marvin Polak is er zelf ook behoorlijk mee aan, maar zegt de regels te moeten hanteren en te handhaven. Dit klimpark valt volgens zijn onderzoekers in de categorie van ‘publieksgebied’. De regels die daarvoor gelden heeft hij laten toetsten en daaruit is hem gebleken dat de lockdown voor dit soort speelparken wel degelijk geldt, dus het park moet sluiten. 

Broekema is het hier hartstochtelijk mee oneens. “In de categorie publieksgebied vallen winkels, horeca, zwembaden enzovoort en die locaties vallen onder de regels van sluiting. Wij zijn een buitensportlocatie en geen publieksgebied. In het hele land zijn er klimparken en het rare is dat het ene park wel open mag en het andere niet. Er is geen eenduidigheid. Maar wij hebben van het begin af aan in de omgevingsvergunning gesteld dat dit een buitensportlocatie is. En buitensportlocaties mogen open. Ik heb het ministerie gesproken en die bevestigen mij dat wij een buitensportlocatie zijn en dat we dus open mogen zijn. Ik heb het zelfs zwart op wit gekregen!”

Dat deze kwestie nu speelt, juist in deze vakantieperiode waarin er toch al zo weinig mogelijk is voor de jeugd, maakt de sluiting extra schrijnend. “Ik vind het niet alleen oneerlijk, maar ook zo sneu voor de kinderen”, zegt Broekema. “Ik moet alle nu reserveringen afbellen en krijg zulke verdrietige reacties. De kinderen hadden zich er zó op verheugd… en dan krijgen ze zo’n koude telefonische afzegging. En ik begrijp het niet: wat is er gezonder dan lekker in de open lucht klimmen en klauteren? De kinderen hebben hier zoveel plezier en ik heb alle mogelijke maatregelen genomen om besmettingen te voorkomen. Ouders verzoek ik om een wandeling buiten te gaan maken, ik heb handenwasunits geplaatst, mondkapjesplicht ingevoerd, anderhalvemeter-maatregel genomen, noem maar op. Ook heb ik tijdblokken ingesteld om een te grote toeloop te voorkomen, maar ja, de regeltjes…. Tja… meer kan ik niet doen.”

Burgemeester Polak, heeft alle begrip voor de frustratie die de verplichte sluiting oproept. De algemene coronaregels zijn inderdaad hier en daar ondoorzichtig, op sommige punten lijken ze ook wel wat onlogisch. Het is waar dat bijvoorbeeld voetballen in de open lucht wél mag, korfballen ook, dus buitensport mag wel. Waarom zou klimmen in ’t Twiske dan niet mogen? Hij kan het ook niet uitleggen, maar gaat het zeker nader onderzoeken.

In een eerstvolgend regionaal burgemeestersoverleg, waarbij acht burgemeesters van omliggende gemeentes met elkaar in conclaaf gaan, wil Polak deze kwestie aankaarten. Het zou al heel wat duidelijker worden als de diverse gemeentes samen één lijn trekken en één richtlijn volgen. Helaas gaat daar wat tijd overheen en tot die tijd blijft het park gesloten. Jammer en verdrietig, maar daar kan niemand iets aan doen. Hopelijk worden de regels na de volgende persconferentie versoepeld, maar dat is afwachten. 

Aanstaande woensdag heeft Broekema een afspraak met de burgemeester hierover.