Twiske Zorg herontwikkelt De Marsen tot toekomstbestendige woon-zorglocatie

Algemeen
De Marsen.
De Marsen. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Recreatieschap Twiske-Waterland heeft een overeenkomst gesloten met het consortium Twiske Zorg voor de herontwikkeling van zorgboerderij De Marsen tot een toekomstbestendige woon- zorglocatie. Deze partij wil de dagbesteding voor de huidige cliënten voortzetten en 24 zorgwoningen realiseren zodat er een aantrekkelijke plek ontstaat waar zorg, wonen, dagbesteding en recreatie samen komen.

Totaal ontving het recreatieschap zes plannen voor de herontwikkeling van de zorgboerderij. Het consortium Twiske Zorg kwam als beste partij naar voren. Het consortium is een samenwerkingsverband tussen vastgoedinvesteerders Ruud en Laura van Leeuwen, de ontwikkelaars Roy Langedijk en Raoul Santibañez en specialist in duurzaam bouwen Cees Groot. De komende maanden voert het consortium gesprekken met mogelijke zorgaanbieders, de ouders/verzorgers van de huidige cliënten die dagbesteding ontvangen en de gemeente Landsmeer om hun plan verder in te vullen.

Passende duurzame invulling

Het plan moet vallen binnen het huidige bestemmingsplan van de gemeente Landsmeer. Dat is één van de eisen van recreatieschap Twiske-Waterland. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat de dagbesteding voor de huidige cliënten wordt voortgezet. Natuurinclusief (ver)bouwen en kringlooplandbouw zijn eveneens uitgangspunten voor de ontwikkeling in Het Twiske, een Natura2000-gebied. 

Het consortium wil maximaal 24 zorgappartementen realiseren, waarbij duurzaamheid en een gezond binnenklimaat centraal staan. Het streven is zoveel mogelijk geprefabriceerde bouw en duurzame installaties te gebruiken om te kunnen voldoen aan stikstofeisen en overlast tijdens de bouw te minimaliseren. 

De Marsen

De Marsen biedt nu dagbesteding aan mensen met een beperking, die onder begeleiding en zorg willen werken aan hun ontwikkeling. Mensen leren hier te werken in en rondom de biologische boerderij, bijvoorbeeld in de groentetuin of als hulpboer met vee. De afgelopen 10 jaren zijn verschillende partijen in beeld geweest om zorgboerderij De Marsen te ontwikkelen tot woon-zorglocatie voor mensen met een beperking, maar dit leidde tot nu toe niet tot het gewenste resultaat.