Politiek Platform Landsmeer - `Gebaseerd op échte feiten`

Nieuws
Politiek Platform Landsmeer‘Gebaseerd op échte feiten’
Politiek Platform Landsmeer‘Gebaseerd op échte feiten’ rodi.nl

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.
De coalitie in Landsmeer trilde vorige week op zijn grondvesten, na een motie van D66 over de zelfstandigheid van Landsmeer. Aanleiding was het agenderen van de discussie over een bestuurlijke fusie, voor 6 december. D66 wilde dat er binnenkort nog niet over gestemd zou worden. De democraten eisten bovendien dat er wederom een enquête gehouden zou worden onder de Landsmeerse inwoners, omdat er te weinig met hen zou zijn gesproken over een eventuele fusie. Ze kregen hiervoor steun van Lijst Hop en Honing, Lokaal Landsmeer en GroenLinks.
De andere partijen, PvdA, CDA, Positief Landsmeer en de VVD, waren stomverbaasd. In het raadsprogramma van de Landsmeerse coalitie, alle fracties behalve de PvdA, was eerder dit jaar nog afgesproken dat de gemeenteraad ernaar streeft 'in 2018 een besluit te nemen richting de bestuurlijke fusie'. In januari was bovendien al een motie aangenomen die opriep tot intensieve gesprekken over 'bestuurlijke fusie tussen de groenlandelijke gemeenten in Zaanstreek-Waterland'. D66 was een van de initiatiefnemers van de motie. Dat deze partij vervolgens de rem zette op het fusieproces, zorgde logischerwijs voor flinke spanning in de coalitie.
In een interview met de Lokale Omroep Landsmeer sprak PvdA-fractievoorzitter Mark Jan Prins 'schande' van de motie en noemde hij het 'kiezersbedrog', naast 'strategisch heel dom'. De ook aanwezige Eric Knibbe, voorman van het CDA, betichtte met name D66 van 'koudwatervrees'. Knibbe vroeg zich hardop af welke opties D66 de Landsmeerders nog wilde voorleggen. Volgens het CDA zijn Purmerend en Amsterdam al geen optie meer en willen Wormerland en Oostzaan alleen de ambtelijke organisaties samenvoegen. Enige optie, aldus het CDA, is dus nog een fusie met Waterland en Edam-Volendam. D66-woordvoerder Van Baarsen liet zich nog niet uit over de voor te leggen vragen of opties. Wel liet hij doorschemeren dat zelfs het alleen ambtelijk fuseren met Oostzaan en Wormerland voor D66 'nog steeds in beeld' zou zijn.
De VVD laat in een verklaring weten best over uitstel van het besluit te willen spreken, 'maar achter de reden waarom kan de VVD zich niet scharen'. De partij bestrijdt dat er geen gedegen participatieproces zou hebben plaatsgevonden in de afgelopen vijf jaar. Positief Landsmeer wil zo snel mogelijk een fusiebesluit, in de hoop dat dit via een referendum nog door inwoners teruggedraaid zal worden. De partij maakte er tijdens de verkiezingen geen geheim van dat ze Landsmeer liever met Amsterdam willen laten fuseren. Het College van Burgemeester en Wethouders lijkt, ondanks de vorige week aangenomen motie, nog gewoon te streven naar bespreking van de fusie op 6 december.
De provincie Noord-Holland heeft van Landsmeer geëist dat vóór augustus 2019 een definitief besluit genomen wordt over een eventuele fusie. Als de enquête in 2019 daadwerkelijk gehouden wordt en inwoners van Landsmeer daarnaast een referendum weten af te dwingen, gaat Landsmeer die deadline zeker niet halen. De vraag is welke politieke partij daarvoor straks ruiterlijk de verantwoordelijkheid durft te nemen.