Politiek Platform Landsmeer - `Gebaseerd op échte feiten`

Nieuws
Politiek Platform Landsmeer‘Gebaseerd op échte feiten’
Politiek Platform Landsmeer‘Gebaseerd op échte feiten’ rodi.nl

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.
De gemeenteraad gaat 20 december weer in gesprek over de Bestuurlijke Toekomst. Dat gebeurt voor een deel aan de hand van een initiatiefvoorstel van D66, Lijst Hop en Honing, Lokaal Landsmeer en GroenLinks. Het werd afgelopen donderdag ingediend en besproken en in een interview met Lokale Omroep Landsmeer gaven D66 en VVD er een toelichting op. D66-fractievoorzitter Bert de Ridder zei dat het voorstel 'overwegend positief' ontvangen werd. Het initiatiefvoorstel van afgelopen week moest duidelijk maken hoe de gesprekken met Landsmeerders moeten worden uitgevoerd.
De Ridder: "Een van de stappen is de inwoners deugdelijk informeren over wat de fusie inhoudt. Vervolgens worden voor- en tegenargumenten verzameld." Onderdeel van het proces is volgens De Ridder ook een 'draagvlakmeting' voor de fusie met Edam-Volendam en Waterland. Aan het eind moet dan duidelijk zijn wat er precies bij de voor- en tegenstanders leeft. Op basis hiervan zou de gemeenteraad dan een beslissing moeten nemen.
VVD-voorvrouw Anneriek Verhoef zei donderdag constructief te hebben meegesproken. De VVD was eerder nog uitgesproken tegen een motie die het College opdroeg opnieuw met inwoners over de Bestuurlijke Toekomst in gesprek te gaan. Verhoef daarover: "We leggen ons neer bij de vastgestelde motie. Hopelijk gaan we de 20e een besluit nemen over wanneer er een besluit genomen gaat worden over de Bestuurlijke Toekomst." Ze zei in het interview nog steeds kritisch te zijn. "Wat ons betreft is er nu wel voldoende geparticipeerd. Het merendeel van de Landsmeerse bevolking is niet helemaal op de hoogte van het wat en waarom, maar ik heb ook het idee dat ze dat ook niet zo heel interessant vinden. Zolang ze maar lekker wonen en alles maar goed is geregeld."
Eerder interviewde de lokale omroep de gedeputeerde Jack van der Hoek. Hij is bij de provincie Noord-Holland onder andere verantwoordelijk voor 'Bestuur'. In dat gesprek zei hij dat de provincie niemand een fusie wil opdringen en ook niet streeft naar een minimale grootte per gemeente. Wel wordt gekeken naar de zogenaamde bestuurskracht; die moet op orde zijn. Volgens De Ridder biedt dit misschien ruimte voor Landsmeer. Hij is naar eigen zeggen 'verheugd' te merken dat de Provincie afstand neemt van 'dictaten' wat betreft de grootte van gemeenten. Volgens van der Hoek wil de provincie nog steeds in 2019 duidelijkheid over het wel of niet zelfstandig blijven van Landsmeer. Als de gemeente die deadline niet haalt, bespreekt de provincie de ontstane situatie met de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren van D66.
Namens het College zei waarnemend burgemeester Van der Stoel donderdag snel aan de slag te zullen gaan met de werkgroep van de Raad, de gemeentelijke projectgroep en het College om te komen tot een 'voldragen besluit'.