Marc de Jong.
Marc de Jong. (Foto: aangeleverd)

'Gebaseerd op échte feiten'

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.

Landsmeerders hebben nog tot half april om het eisenprogramma voor busvervoer in Landsmeer en omgeving te beïnvloeden. In 2021 komt er pas een nieuwe busvervoerder in Zaanstreek-Waterland, maar de eisen worden al dit jaar vastgesteld. De huidige vervoerder in Landsmeer, het Israëlische EBS, is in december 2011 begonnen. EBS zorgde destijds voor een flinke verandering in het lijnennet, onder andere door de komst van het R-NET. Echter, al snel werd duidelijk dat EBS met deze opzet verlies leed. Daarom werd drie jaar later de dienstregeling op de schop genomen.

In 2017 scoorde het openbaar vervoer in de regio het hoogste cijfer op het Nederlandse vasteland. Reizigers gaven EBS een 8,0. Het gemiddelde in de andere regio's blijft steken op een 7,6. Volgens Vervoerregio Amsterdam is het voor het eerst dat een concessie op het vasteland zo hoog scoort. De cijfers over 2018 worden pas in april van dit jaar verwacht. Dat wordt nog een spannend rapport, want hierin zal naar voren komen hoe reizigers de nieuwe verbindingen na de komst van de Noord-Zuidlijn beoordelen. Voor busreizigers vanuit Landsmeer pakte die nieuwe verbinding niet echt positief uit. EBS-reizigers beoordeelden in 2017 de kans op een zitplaats met een 9,0. Dat zal niet echt gewijzigd zijn. Echter, de reissnelheid kreeg in 2017 nog een 8,2 en de kans is groot dat dat getal sterk zal dalen.

In 2021 is het trouwens precies honderd geleden dat de eerste busverbinding tussen Landsmeer en Amsterdam werd gestart. Ondernemer Evert van der Does uit Landsmeer begon toen het bedrijf dat later ENHABO zou heten. De eerste bus werd door hem zelf bestuurd en bood plaats aan 21 personen.

De enquête over de nieuwe busverbinding per 2021 kan worden ingevuld via wijnemenjemee.nl/ov2022. Naar verwachting wordt het definitieve Programma van Eisen in oktober officieel vastgesteld.

Meer berichten