De judoka's blij met hun bronzen plak.
De judoka's blij met hun bronzen plak. (Foto: Judoclub Landsmeer)

Succes op NK-15

LEEK - De NK -15 judo stond zaterdag 6 april op de rol. Supporters, ouders, coaches en judoka's waren naar Leek getrokken om samen met maar liefst driehonderd leeftijdsgenootjes de strijd om het felbegeerde eremetaal aan te gaan. Ook negen strijders van Topjudo Amsterdam en Judoclub Landsmeer (JCL) waren op en top getraind en gefocust om het beste uit zichzelf te halen.

Of dat genoeg zou zijn om dan dat felbegeerde eremetaal mee naar huis te nemen zou daarna wel blijken. Op een NK kan het namelijk spoken en is niemand vooraf zeker van een medaille. Welke pieken en dalen zou deze dag brengen? In de ochtend was het de beurt aan Sophie, Kaya, Mirthe, Midas, Arseny, Wessel en Thijmen. Na een goede warming-up was iedereen er klaar voor, de koppies stonden goed en een lichte spanning zorgde voor focus bij judoka's en coaches. De drie meisjes lieten vanaf hun eerste pot zien dat ze een missie hadden om zich bij de top van Nederland te knokken. Sophie en Kaya's zegetocht werd pas gestopt in de halve finale, toen beiden verloren van de latere kampioen. Ze konden zich daardoor opmaken voor de wedstrijd om brons. Mirthe kreeg al in de kwartfinale een grote teleurstelling te verwerken toen ze van een handige tegenstander verloor. Ze herpakte zich echter en knokte terug door een aantal wedstrijden op rij niets van haar tegenstanders heel te laten. Zodoende mocht ook zij voor brons aantreden.

Ook de heren deden het met verschillende winstpotten goed. Wessel en Arseny hadden de pech het in de herkansingen tegen elkaar te moeten opnemen. Wessel won en daarmee strandde Arseny op de negende plek. Wessel zette zijn zege voort door met ippon diep in de golden score van een sterke tegenstander te winnen. Hiermee mocht ook hij zich richten op het nu hoogst haalbare: de strijd om brons.

Met vier judoka's die streden om brons was het al een succesvolle ochtend, maar niks is zo vervelend als in het zicht van de haven te stranden. Coaches en judoka's zonderden zich daarom even af om weer de noodzakelijke focus te pakken. De zoomer klonk, het teken dat de vier judoka's klaar konden staan. Er klonk hajime en het vuurwerk kon beginnen. Alle vier gingen ze er vol in elk van de vier wedstrijden werd op zijn eigen manier spannend. Punt, geen punt, shido, hanzi, buiten de mat, binnen de mat: de scheidsrechters hadden het er maar druk mee.

Ondanks de vechtlust van Mirthe en een vijftal goede stuuracties werd haar aartsrivaal uiteindelijk beloond en kreeg Mirthe een derde straf. Ook zus Sophie redde het ondanks haar aanvalslust niet. Kaya verraste echter vriend en vijand door haar grotere tegenstandster vlak voor tijd te trakteren op een wazari. Ook Wessel haalde een Houdini-truc uit door zijn tegenstander zo onder druk te zetten dat hij wel diving moest maken. Beiden wonnen het brons.

Meer berichten