Politiek Platform Landsmeer

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.

Edam-Volendam en Amsterdam zijn niet meer in beeld als beoogd fusiepartners. Althans, voorlopig. De gemeenteraad verwacht donderdag te stemmen over bestuurlijk fuseren met Waterland en eventueel ook met Oostzaan en Wormerland. Een referendum kan nog wel roet in het eten gooien. Afgelopen donderdag werd de nieuwe koers afgesproken in een zogenaamde BO-sessie, een soort voorbespreking op een raadsvergadering. Aankomende donderdag moet de raad vervolgens definitief hierover stemmen. Het lijkt erop dat dit zal worden gesteund door alle partijen behalve Positief Landsmeer, dus door 14 van de 15 raadszetels.

Het is de vraag of het resultaat is behaald ondanks of juist dankzij het werk van waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel. Zij was tot voor kort verantwoordelijk voor de bestuurlijke toekomst, maar stuitte op verzet vanuit een flink deel van de raad. Hoewel deze onenigheid de relatie tussen de burgemeester en de gemeenteraad bekoelde, bracht het de gemeenteraad blijkbaar dichter bij elkaar. Van der Stoel droeg haar portefeuille uiteindelijk over aan wethouder Mandy Elfferich. De gemeenteraad ging in de tussentijd achter de schermen in overleg om snel tot een gezamenlijk standpunt over de bestuurlijke toekomst te komen.


Als alles gaat zoals donderdag afgesproken, zal wethouder Elfferich binnenkort met de gemeente Waterland in gesprek gaan over een bestuurlijke fusie. Daar zal ongetwijfeld uit komen dat de gemeente Waterland niet negatief staat tegenover een bestuurlijke fusie. Spannender wordt het aan de westkant van Landsmeer. Elfferich zal ook weer de banden aanhalen met Oostzaan en Wormerland, waar haar partij D66 al jarenlang het liefst een ambtelijke fusie mee aangaat. Het is nog maar de vraag of die gemeenten willen praten over het opgaan in een grotere gemeente, samen met Landsmeer en Waterland. Oostzaan en Wormerland hebben niet voor niks in 2008 besloten hun personeel in één organisatie onder te brengen; de OVER-gemeenten. Ze wilden daarmee voorkomen dat ze hun zelfstandigheid als gemeenten moesten opgeven. Toch klinken er inmiddels geluiden over mogelijke financiële risico's die op de loer zouden liggen bij OVER-gemeenten. Een eventuele bestuurlijke fusie met Landsmeer en Waterland zou dan misschien de redding kunnen zijn voor Oostzaan en Wormerland. Of Landsmeer en Waterland halen een soort Paard van Troje in huis, waarmee ze dan plotseling financieel gezien een enorm risico zouden lopen.

Zover is het alleen nog lang niet. Eerst moet de gemeenteraad stemmen over de bestuurlijke toekomst. We weten na 23 mei met welke opdracht wethouder Elfferich definitief op pad moet.