40 jaar Museum 'Grietje Tump'

Algemeen
De opening van museum Grietje Tump in 1979
De opening van museum Grietje Tump in 1979 (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Het Museum Grietje Tump in Landsmeer bestaat op zaterdag 5 oktober 40 jaar. Dit heugelijke feit wordt gevierd met de start van een jubileumtentoonstelling over aardewerk.

De tentoonstelling wordt officieel geopend door Drs. Alders Pilkes, voorzitter van Museum In 't Houtenhuis uit De Rijp en wordt toegelicht door Pieter-Willem Korstman, oud-voorzitter van het Marker Museum.

Veertig jaar geleden, op 5 oktober 1979, werd het museum Grietje Tump geopend door toenmalig burgemeester A. Martini. In de loop der jaren heeft het museum, gevestigd in het voormalig woonhuis van Grietje Tump, een prachtige collectie opgebouwd. Oud burgemeester H. Waltmans noemde het in zijn ambtsperiode een voor Landsmeer en omgeving belangrijk streekmuseum.

Sinds de opening heeft het museum veel veranderingen ondergaan met als hoogtepunt de bouw van de grote zaal en theekoepel aan de achterzijde. Langs deze weg wil museumdirecteur Frans Poulain alle schenk(st)ers nog eens bedanken voor het aanvullen en verbeteren van de zeer waardevolle museumcollectie. Hij hoopt dat het museum snel op de plaatselijke monumentenlijst komt, want er is al teveel aan cultureel erfgoed verloren gegaan. Veel Landsmeerders hebben het museum bezocht, maar ook het buitenland was goed vertegenwoordigd.

De jubileumtentoonstelling gaat over aardewerk zoals onze voorouders dagelijks gebruikten. Weinigen kunnen zich nog voorstellen dat men vroeger in aardewerk pannen kookte op een oliestel. De wintervoorraad groenten werd in het zout gezet in het bekende Keulse aardenwerk. De kippen en kuikens hadden aardewerk drinkbakjes. En denk aan een kooltje vuur in de doofpot en een test voor de warme stoof. Dit alles en nog veel meer is te bewonderen op de jubileumtentoonstelling die vanaf zondag 6 oktober iedere zondag van 14.00-17.00 uur te bezichtigen is. Het is ook mogelijk een afspraak te maken voor een ander bezoekmoment via 020-6313455. De toegang bedraagt € 3,00 en komt ten goede aan het museum.