Actie Kadoelen tot Landsmeer schoon

Algemeen
Om 9.45 uur was de start bij de McDonalds aan de IJdoornlaan 2001 in Amsterdam-Noord.
Om 9.45 uur was de start bij de McDonalds aan de IJdoornlaan 2001 in Amsterdam-Noord. Foto: Marco Keyzer

REGIO - In Amsterdam was dit jaar een recordaantal acties gemeld om de stad zaterdag 23 maart, op de zeventiende Landelijke Opschoondag, vrij te maken van zwerfafval. Meer dan 2500 Amsterdammers deden mee aan ruim negentig opschooninitiatieven. Amsterdam-Noord en buurgemeente Landsmeer gingen voor deze editie een unieke samenwerking aan. Gezamenlijk stroopten zij de mouwen op om het gebied van Kadoelen (Noord) tot aan Landsmeer schoon te maken. Stadsdeelbestuurder Saskia Groenewoud en wethouder van Landsmeer Mandy Elfferich hielpen mee en gingen met verschillende vrijwilligersteams aan het werk.

Om 9.45 uur was de start bij de McDonalds aan de IJdoornlaan 2001 in Amsterdam-Noord. De deelnemers maakten het gebied tegenover de McDonalds in de richting van de sportverenigingen schoon. Daarna volgden ze de route van het fietspad naar Landsmeer. In Landsmeer werd het talud tegenover de BP vrijgemaakt van zwerfafval. De actie eindigde rond 12.00 uur bij de McDonalds. "Het was een groot succes en er was een grote opkomst", zegt Herman Steinvoorte, mede-initiatiefnemer van Landsmeer Schoon.

Achtergrond

Op het tracé ring Noord (A10, S117 Kadoelen) tot en met Purmerend (via A8, A7) werken vrijwilligers, bedrijven, Rijkswaterstaat en de gemeenten Amsterdam, Landsmeer, Zaanstad, Purmerend en Wormerland samen bij de bestrijding van zwerfafval. Bij open afritten worden borden geplaatst en bij tankstations en fastfoodketens langs het tracé zijn teksten over zwerfafval te zien. Zaterdag 23 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, werd er schoongemaakt. "Er volgen de komende tijd meer acties en de effecten van alle maatregelen werden gemeten", legt Steinvoorte uit. "Een ingenieursbureau gaat via een speciale methode onderzoeken of er minder zwerfafval ligt. Dat doen ze door vakken uit te meten. Ze maken er een nulmeting en kijken later of de hoeveelheid zwerfafval is gewijzigd. Vanaf nu gerekend volgt over ongeveer een jaar de eindconclusie."

De aanleiding voor deze gezamenlijke aanpak komt vanuit de vrijwilligersorganisatie Landsmeer Schoon. Zij trokken de stoute schoenen aan en benaderden de gemeente Landsmeer om te zoeken naar een manier om het zwerfafvalprobleem samen op te lossen. Dit contact heeft geresulteerd in een uniek samenwerkingsproject met de bedrijven in dit gebied, Rijkswaterstaat (regio West-Nederland Noord), vrijwilligers en de gemeenten Landsmeer, Purmerend, Zaanstad, Wormerland en Amsterdam. De afgelopen maanden is een aanpak ontwikkeld die voorziet in preventie door bewustwording en gedragsverandering en het opruimen van zwerfafval.

Slecht voor natuur, mens en dier

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro's per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, mens en dier: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic in hun lichaam opslaan, waardoor het in de voedselketen terechtkomt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee belanden en daar de 'plastic soep' verergeren. Vaak duurt het jaren voordat afval op straat en in het groen vergaat. Kauwgom vergaat pas na minstens twintig jaar en een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. In Nederland belandt per jaar naar schatting 50 miljoen kilo zwerfafval op straat of in het groen. Steinvoorte: "Opruimen alleen helpt niet. We hopen dat er meer bewustzijn ontstaat. Dat mensen niet zomaar meer achteloos dingen weggooien en dat bedrijven ander verpakkingsmateriaal gaan gebruiken."