Politiek Platform Landsmeer

Algemeen
Marc de Jong.
Marc de Jong. (Foto: aangeleverd)

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.

door Marc de Jong

In en om het gemeentehuis moesten de afgelopen weken een paar flinke teleurstellingen verwerkt worden. Allereerst stemde een meerderheid van de gemeenteraad deze maand tegen het aanpassen van het meubilair in het gemeentehuis.

Hoewel dit een uitwerking was van een plan waar de gemeenteraad jaren geleden mee akkoord ging, stemden 8 van de 15 gemeenteraadsleden plotseling tegen.

Opvallend was dat VVD-fractievoorzitter Anneriek Verhoef vóór uitwerking van het plan stemde, terwijl de twee andere VVD-ers juist tegen stemden. Zelfs 'oppositiepartij' PvdA stemde vóór de aanschaf, maar het mocht niet baten. Fractievoorzitter Mark Jan Prins had geen goed woord over voor zijn collega-raadsleden die de aanschaf wilden tegenhouden en daarmee bestaande afspraken wilden schenden.

Maar de tegenstemmers leken hun emoties over waarnemend burgemeester Van der Stoel belangrijker te vinden dan arbo-wetgeving en het nakomen van beloftes aan de ambtenaren in Landsmeer.

Sowieso was het die donderdag geen makkelijke dag voor Van der Stoel. Zij moest toezien hoe, achter de schermen gesteund door een flink deel van de gemeenteraad, wethouder Mandy Elfferich de portefeuille 'Bestuurlijke Toekomst' van haar overnam. De laatste keer dat iets soortgelijks in Landsmeer gebeurde, overkwam dit toenmalig burgemeester Bert Mewe. Het werd uiteindelijk een voorbode voor een politiek moeizame periode, die eindigde in de bestuurscrisis van 2012.

De derde teleurstelling in april was het gedoe rondom Koningsdag, dat dit jaar resulteerde in een ongekend fiasco. Het Koningsdagfeest aan de Breek werd dusdanig slecht bezocht, dat het gehele feest al vroeg werd afgelast. Op Facebook verschenen foto's van een leeg evenemententerrein, maar ook van een leeg Raadhuisplein, tot afschuw van veel Landsmeerders. Terwijl velen de schuld in de schoenen van Anne Lize van der Stoel wierpen, namen bronnen in en om het gemeentehuis het juist voor haar op.

Zij haalden aan dat het de politie was geweest die zwaardere beveiligingseisen stelde, waar de initiatiefnemers voor het feest op het Raadhuisplein niet aan zouden hebben kunnen of willen voldoen. Hierop organiseerden andere organisatoren een openluchtfeest aan de Breek. Slecht weer, een onhandige locatie en negatieve sentimenten zorgden vervolgens voor de dramatische afgelasting.

Het is te hopen dat burgemeester Van der Stoel en de gemeenteraad van Landsmeer snel weer met elkaar door één deur kunnen. Het gevaar bestaat dat nog meer goede plannen van Van der Stoel worden getorpedeerd, omdat de gemeenteraad vergeet de feiten te volgen in plaats van emoties. De vraag is, of dat voor deze gemeenteraad wel weggelegd is.