Louella Hendriksen.
Louella Hendriksen. (Foto: Ruben Timman/Project Rembrandt)

'Tekenen is een obsessie voor me'

LANDSMEER - De 19-jarige Louella Hendriksen uit Landsmeer was een van de deelnemers aan het televisieprogramma Project Rembrandt. In acht afleveringen - die op de zondagavond worden uitgezonden op NPO 1 - wordt op zoek gegaan naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland. "Het is een afvalrace net zoals 'Heel Holland bakt", vertelt Hendriksen. Helaas moesten de kijkers afgelopen zondag, in aflevering twee, afscheid van haar nemen.

Uit vijftig vijftig kandidaat-leerlingen zijn tien gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. Gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en ontwerper en docent Jaap Godrie, krijgen ze de kans hun talent in figuratieve kunst te ontdekken of verder te ontwikkelen. De schilderijen worden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum en gespecialiseerd in 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst, en Lita Cabellut, kunstenares. Pieter en Lita worden elke aflevering bijgestaan door wisselende gastjuryleden, zoals André van Duin, Robert Kranenborg en Louis van Gaal. Samen bepalen ze elke week: wie gaat er door en wie valt er af?

"Ik heb Syndroom van Asperger en dat zorgt er mede voor dat tekenen echt een obsessie voor me is. Ik doe de hele dag niets anders." De Landsmeerse studeert aan de Klassieke Academie Groningen. Hendriksen hoopte met haar deelname bekendheid te krijgen en er misschien opdrachten uit te halen. "Het liefst zou ik later wetenschappelijk illustrator worden." Hendriksen was duidelijk geëmotioneerd dat ze naar huis werd gestuurd. De jury noemde haar getalenteerd, dus de kans is groot dat we nog horen van onze Landsmeerse kunstenares.

Meer berichten