Vanita Attema is de initiatiefnemer van de actie.
Vanita Attema is de initiatiefnemer van de actie. ((Foto: Rodi Media/MvS ))

Vol gas voor Sulu Kalro en haar weeskinderen

LANDSMEER – Rotary Landsmeer organiseert een muziekfestival voor de Stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand & Unang, die in Mumbai (het voormalige Bombay) Indiase weeskinderen met een beperking opvangt. De link tussen beide partijen is Rotary-lid Vanita Attema (40). Zij was vondeling in India en is door de huidige directeur van de stichting, Sulu Kalro, naar Nederland gebracht om te worden geadopteerd. Dankbaarheid is voor Vanita de drijfveer om van het evenement een groot succes te maken.

Honderden kinderen heeft Sulu voor adoptie naar Nederland gebracht en dat is altijd soepel verlopen. Vanita was de uitzondering. Zes maanden oud en zes pond zwaar was ze toen ze in 1980 met het vliegtuig richting Nederland vloog. Ze was ernstig ziek en haar leven hing aan een dun, rafelend touwtje. Een sneeuwstorm dwong de piloot een tussenlanding te maken in Praag. De kleine Vanita moest daar meteen naar het ziekenhuis.

In quarantaine

Eenmaal in Nederland werd ze opnieuw direct naar een ziekenhuis gereden, het Binnengasthuis in Amsterdam. Ze ging in quarantaine en is daar zes à acht weken gebleven. De diagnose: paratyfus en difterie. "Mijn adoptieouders reden drie keer per dag heen en weer om mij de fles te geven," vertelt ze veertig jaar later. "Het was een spannende tijd. Dat heb ik later allemaal gehoord, onder meer van Sulu, met wie ik lang contact heb gehouden. Zij kon zich mij nog goed herinneren. 'I was terrified with you in the plane', heeft ze weleens gezegd."

Fijne jeugd

Vanita groeide op in Landsmeer met haar ouders en broer, eveneens geadopteerd, en kijkt terug op een fijne jeugd. Ze heeft nu zelf twee kinderen, is directeur van een basisschool in Amstelveen en lid van Rotary Landsmeer.

Sulu nooit vergeten

In India, haar geboorteland is ze nooit geweest. Ze heeft er vooralsnog geen behoefte aan; Landsmeer is haar thuis. Maar Sulu Kalro is ze nooit vergeten.

Toen Vanita hoorde dat Sulu Kalro directeur is van de Stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand & Unang, wist ze wat haar te doen stond. Ze wilde met de Rotaryclub een actie op touw zetten om de stichting financieel te steunen. Als schooldirecteur heeft ze ooit iets soortgelijks gedaan met de Rotary Amstelveen en daarmee had ze een bruikbare blauwdruk in handen. Rotary Landsmeer stemde unaniem met het plan in.

Moestuin en muzieklessen

Het doel is concreet: de stichting wil zelfvoorzienend zijn en is gediend met zonnepanelen en waterboilers. Dat moet zo'n 18.000 euro kosten. Ook wil de Rotary in het weeshuis een moestuin en muzieklessen mogelijk maken.

Niet alleen de serviceclub, maar heel Landsmeer laat zich van zijn meest sociale kant zien. Bedrijven melden zich als sponsor en schoolkinderen werken mee aan het Muziekfestival Zon & Muziek, dat op zondag 29 september plaatsvindt in het Dorpshuis. Na afloop is er een borrel voor de sponsors en de docenten krijgen een cadeautje als dank voor hun medewerking.

Dankbaar

Kaarten à 10,00 zijn verkrijgbaar bij het Dorpshuis. Vanita: "Met de Rotarians geven we vol gas om hier een succes van te maken. Zelf doe ik dit vooral voor Sulu. Omdat ik heel dankbaar ben dat ze mij bij mijn ouders heeft gebracht."

Meer berichten