Politiek Platform Landsmeer

Algemeen
Marc de Jong.
Marc de Jong. (Foto: S.HEINRICI)

LANDSMEER - De regenbuien van een week geleden zorgden door heel Landsmeer voor flinke problemen. Op veel plekken bleek het water niet op tijd weggewerkt te kunnen worden, waardoor straten en tuinen in vijvers veranderden.

In de Facebookgroep 'Je bent Landsmeerder als…' circuleerden direct filmpjes en foto's vanuit straten waar het water de overhand had. Onder andere in de Talingweg kon het water blijkbaar geen kant op en stond de straat grotendeels blank. Ook van de steeg achter de Kievitslaan werden foto's gedeeld, waarbij gekscherend werd gesuggereerd dat je er zelfs met een kano doorheen kon. Bewoners van de Raadhuisstraat en Kievitslaan zagen hun achtertuinen grotendeels overstromen en de brandweer werd zelfs ingeschakeld om de bewoners hulp te bieden. Het is opvallend dat er problemen optraden op plekken waar nog niet lang geleden een compleet nieuw riool is aangelegd. In deze nieuwe rioolstelsels wordt het regenwater apart naar het oppervlaktewater, vijvers en sloten, afgevoerd.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Landsmeer kwam dit "waarschijnlijk doordat de regen niet goed kon worden afgevoerd naar het oppervlaktewater, vanwege de hoge stand van het oppervlaktewater." Het Hoogheemraadschap, dat verantwoordelijk is voor 'de bescherming van het land tegen het water, tegen wateroverlast en watertekort', zou volgens de gemeente het water moeten wegpompen naar het oppervlaktewater, wat een tijd kan duren. Vorige week konden de rioolpompen van de gemeente en het Hoogheemraadschap het blijkbaar niet aan, waardoor de wateroverlast ontstond.

Het doel van de gemeente is dat er geen overlast ontstaat bij ongeveer 20 mm regen in 1 uur. Bij nieuwe projecten wordt onderzocht welk effect een bui van 70 mm in een uur heeft. Dit zou volgens berekeningen nu nog maar één keer in de 200 jaar voorkomen. Het meest realistisch lijkt vooralsnog het uitgangspunt van 30 mm regen per uur. Maar het is nog niet duidelijk hoeveel duurder dit is en in hoeverre Landsmeerders bereid zijn hier extra voor te betalen. In elk geval zal het College erover moeten gaan nadenken, want vanaf volgend jaar wordt aan het riool gewerkt in de Havenzathe en omgeving Meerkoetstraat. Tegelijkertijd moet ook rekening gehouden worden met steeds meer verharde tuinen, waardoor ook grotere hoeveelheden regenwater het riool instromen.

De vraag is nu of het College de komende jaren voldoende acceptabele maatregelen weet te bedenken waarmee wateroverlast tot een minimum beperkt kan worden. Dit zal waarschijnlijk ook inhouden dat van tuineigenaren wordt gevraagd dat voor- en achtertuinen minder betegeld worden.