Duurzaamheid begint bij bewustwording

Algemeen
Jumbo experimenteert met verpakkingszakjes die je vaker kunt gebruiken. Amber wil dat best even proberen.
Jumbo experimenteert met verpakkingszakjes die je vaker kunt gebruiken. Amber wil dat best even proberen. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - Amber Groeneveld en Johan Plemp, respectievelijk initiatiefnemer van De Groene Boerderij en eigenaar van de plaatselijke Jumbo-vestiging, zijn allebei lid van het Duurzaamheidsplatform Landsmeer. Met concrete acties willen ze een bijdrage leveren om de duurzaamheid binnen het dorp te stimuleren. Los van elkaar, maar ze vullen elkaar deze maand aan. Want Amber zweert deze maand plastic verpakkingen af en tegelijkertijd experimenteert Johan in zijn supermarkt, in het kader van No Plastic November, met herbruikbare nylon verpakkingszakjes.

door Marcel van Stigt

Johan Plemp wil graag iets voor de gemeenschap betekenen. Of dat nou de sponsoring van een voetbaltoernooi in Landsmeer is of een stimulans om duurzaamheid te bevorderen, dat is voor hem gelijk. Maar dat tweede aspect hakt er wel wat steviger in en raakt iedereen. Als eigenaar van een supermarkt, waarin veel plastic omgaat, kan hij een grote bijdrage leveren aan het stimuleren van duurzaamheid en dat doet hij met volle overtuiging.

Strenge eisen

"Ik kan hier niet al het plastic weg gaan halen, want ik moet me aan strenge eisen houden. Maar er zijn wel andere manieren. Vorig jaar hebben we hier 4.500 jute zakken uitgedeeld en nu doen we dat met herbruikbare verpakkingszakjes, gemaakt van 100% nylon, voor groente, fruit en afbakbroodjes. We zijn er net mee begonnen en het moet nog groeien. De reacties zijn wisselend; sommige klanten zijn nog wat terughoudend. Er zijn meer mensen die initiatieven nemen en vaak hoor je dan: 'Het zijn druppels op een gloeiende plaat'. Maar als iedereen dat zegt, gebeurt er niks."

Klok tikt door

Een klant die zeker open staat voor het experiment van Jumbo is Amber Groeneveld. Duurzaamheid is voor haar een belangrijk item. Ze verduurzaamt waar dat maar mogelijk is in haar Groene Boerderij, onder meer met een Voedselbos dat op een duurzame manier voedsel produceert. Voor haar is het de enige manier om de aarde voort te laten bestaan. En we mogen er wel een beetje meer opschieten, want het is vijf voor twaalf en de klok tikt onverbiddelijk door. Boodschappen doet ze met een doek van bijenwas in haar tas. Daar wikkelt ze onder andere kaas in en daarmee heeft ze, naast de herbruikbare zakjes van Jumbo, nog een troef in handen.

Doek van bijenwas

Amber: "Ik ben eens gaan praten met een clubje kunstenaars. Een van hen zei dat hij een maand lang afvalvrij wilde leven. Dat heb ik gecopy-pastet en deze maand doe ik alles plasticvrij. Om alternatieven te vinden heb ik op internet gekeken. Zo ben ik aan mijn doek van bijenwas gekomen. Johan ken ik uit het Duurzaamheidsplatform en we vullen elkaar met onze acties aan. Duurzaamheid begint bij bewustwording, en bewust worden, dat word je door dergelijke acties."

"We inspireren elkaar," zegt Johan Plemp. "En misschien zijn het druppels op een gloeiende plaat. Maar die plaat gaat dan toch afkoelen."