Komedie van Alan Ayckbourn in Landsmeer

Nieuws

LANDSMEER - In het dorpshuis van Landsmeer speelt zaterdag 12 januari 'Woongenot' van Alan Ayckbourn. Centraal staat het komische en tegelijk pijnlijk herkenbare relatiegeharrewar waar deze schrijver patent op heeft. De Amsterdamse toneelgroep VanStraaten brengt het stuk, met in de cast een speelster van het Landsmeerse SpekTakeL.
Annet woont nog altijd bij haar moeder, die vanuit haar ziekbed op de bovenverdieping de boel tiranniseert. Om Annet te ontlasten, komen haar broer en zijn vrouw een weekendje voor moeder zorgen. Annet was heimelijk van plan dit weekend met de man van haar zus door te brengen. Echter, op het laatste moment besluit ze thuis te blijven. Het wordt een enerverend weekend, zeker wanneer ook haar zus en Annets verloofde Tom langskomen. Jarenlang verzwegen gevoelens komen bovendrijven. Alle veilige opvattingen over huwelijk en huwelijkstrouw raken op drift.
Alan Ayckbourn is volgens toneelgroep VanStraaten een van de meest succesvolle toneelschrijvers van de twintigste eeuw. "Een belangrijk thema in zijn werk, dat in meer dan veertig talen is opgevoerd, is de verborgen pijn van relaties. De luchtigheid waarmee hij die aan het licht brengt, werkt geregeld op de lachspieren. Over het huwelijk en relaties zegt Ayckbourn: 'Naar mijn mening zijn mensen niet gemaakt om lang met elkaar samen te leven. De huwelijken die ik ken, zijn ofwel vol problemen ofwel saai. Toch, ondanks al het onbegrip, de strijd en de teleurstellingen, staan mannen en vrouwen dichter bij elkaar dan ze denken.'
De cast bestaat uit Dennis Cohen, Anja Tertoolen, Hans Koenis, Vivian van Nassou, Jan van Lijssel en Sandra Krens. De voorstelling begint zaterdag 12 januari om 20.30 uur. Kaarten zijn voor 13,50 euro te verkrijgen via het dorpshuis. Reserveren kan via: spektakeltoneel@gmail.com. De locatie is de Anton Heijboerzaal in het dorpshuis van Landsmeer.