Tributeband Moods houdt monumentale muziek van Pink Floyd levend

Cultuur
Dank aan het publiek.
Dank aan het publiek. ((Foto: Aangeleverd))

LANDSMEER – De in deze regio populaire Pink Floyd-tributeband Moods, met leden uit Landsmeer, Oostzaan, Wormerveer en Purmerend, hoopt de komende maanden weer op diverse podia te kunnen schitteren. Optredens staan onder meer gepland in P3 in Purmerend (19 maart) en in De Bullekerk in Zaandam (17 september). Het zullen weer volle zalen worden. Waarom luistert men nog altijd graag naar de muziek van de Britse band? We vroegen het aan saxofonist/zanger Joost van der Wal (63).

Pink Floyd ontleent zijn populariteit niet aan een rits pakkende singles. De Britse formatie, opgericht in de jaren zestig van de vorige eeuw en officieel nog niet ontbonden, moest het – en moet het nog steeds - hebben van lang uitgesponnen muziekstukken. 

Een aantal daarvan staat jaarlijks stevig genesteld in de Top 2000. Ooit stonden zelfs drie nummers – ‘Shine On You Crazy Diamond’, ‘Wish You Were here’ en ‘Comfortably Numb’ – hoog op deze ranglijst.

In de laatste editie trok ‘Echoes’ de aandacht. Niet zozeer vanwege de positie op de lijst, nummer 276, maar wel vanwege de lengte: welgeteld drieëntwintig minuten en eenendertig seconden. De muziekwerken werden in de laatste dagen van 2021 in zijn geheel gedraaid en de bijdrage van Pink Floyd zal voor een wisselende beleving hebben gezorgd. Het merendeel van de luisteraars zal de minuten hebben geteld en in de tussentijd de afwas hebben gedaan, een rondje met de hond hebben gelopen of bladerdeeghapjes hebben bereid en in de oven geschoven. 

Maar de ware fan is er echt voor gaan zitten - of liggen – en heeft er intens van genoten; van de echoloodklanken waarmee het stuk opent en sluit, de sfeervolle, soms onheilspellende klanken daartussen die beelden oproepen van een peilloos diepe, donkerblauwe oceaan met hoog daarboven rondcirkelende, krijsende zeemeeuwen, de tweestemmige zang en het samenspel tussen gitarist David Gilmour en toetsenist Richard Wright.

Joost van der Wal is zo’n liefhebber. De 63-jarige Landsmeerder luistert niet alleen graag naar de muziek van Pink Floyd, hij vertolkt die ook als zanger/saxofonist van de Pink Floyd-tributeband Moods, die verder bestaat uit plaatsgenoot Ron Akkerman (drummer), gitarist René van Erp uit Oostzaan, gitarist/zanger Peter van Dijk uit Wormerveer en zanger Clemens Roosendaal, drummer Harold Visser, toetsenist Marcel Visser en zangeressen Daniëlle van Zelst en Ilone Kops uit Purmerend.

Dat Van der Wal ooit verslingerd zou raken aan de saxofoon was een kwestie van tijd. “Als ik vroeger naar school liep, luisterde ik naar de vogels en liep ik altijd te fluiten”, vertelt hij. “Ik ben gek van de saxofoon. Vanwege het natuurlijke geluid en omdat je met behulp van een saxofoon kunt praten. Geld had ik vroeger niet, maar van mijn eerste guldens heb ik een tenorsaxofoon gekocht. Ik heb in diverse bands gespeeld, onder meer in de Landsmeerse coverband Frame. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Een paar leden maakten later deel uit van Moods en in 2015 ben ik ben gevraagd om erbij te komen. Dat heb ik gedaan.”

Juist vanwege het vertolken van de monumentale muziek van Pink Floyd heeft Joost gretig ‘Ja’ tegen de uitnodiging gezegd. “Ik heb heel veel met Pink Floyd. Het is échte muziek. Tijdloze muziek die nog altijd leeft. Ook bij een jonger publiek. Dat zingt de nummers moeiteloos mee. Onze optredens zijn bovendien altijd uitverkocht.”

Moods speelt het zo vertrouwde repertoire niet plichtmatig na. De band houdt zich natuurlijk aan de vaste schema’s en melodieën, maar geeft er wel een eigen draai aan, creëert een eigen sound. Muziek met ballen, noemt Joost het kernachtig. 

In diverse nummers laat hij zijn saxofoon scheuren en als het aankomt op rauwe zang, zoals in het welbekende ‘Money’ van het succesvolle album ‘The Dark Side of the Moon’, neemt hij de leadzang voor zijn rekening. Het geluid van de rinkelende kassa en bijpassende beelden ontbreken niet. Dankzij projectiespecialist Piet Nieuwenhuis en vaste geluid- en lichtshowtechnicus Jacco Bleeker zijn de concerten van Moods niet alleen muzikale spektakelstukken. 

Voor Joost is optreden meer dan alleen de muziek van Pink Floyd laten horen. Het contact met de bandleden en met het publiek is voor hem heel belangrijk, een interactie die hij in coronatijd erg mist. “Tijdens de optredens geniet ik van de andere bandleden, bijvoorbeeld als ik weet welke gitaarsolo gaat beginnen, en ik geniet van het samenspel, zoals ik er ook van kan genieten als een aanval van Ajax goed loopt en de spelers elkaar blindelings vinden. En ik zoek contact met het publiek. Als ik me op een solo wil concentreren doe ik mijn ogen dicht, maar meestal kijk ik de toeschouwers aan omdat ik wil zien of ze door onze muziek worden gepakt.”

Pink Floyd-tributeband Moods treedt op 19 maart op in P3 (Purmerend) en op 17 september in De Bullekerk (Zaandam).

Marcel van Stigt

Joost van der Wal.
Joost van der Wal soleert. Naast hem Peter van Dijk