Politiek Platform Landsmeer: bestuurlijke toekomst

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Het lijkt erop dat het Landsmeerse College van Burgemeester en Wethouders (B&W) binnenkort op bezoek mag gaan bij hun collega’s in Amsterdam en Purmerend. De gemeenteraad van Landsmeer gaat B&W eind deze maand namelijk waarschijnlijk toestemming geven om met die twee steden ‘oriënterende’ gesprekken te houden over een bestuurlijke fusie. 

In de zogenaamde beeld- en oordeelvormende sessie afgelopen donderdag gaven VVD en Lokaal Landsmeer (LoLa) aan hier tegen te zijn, maar met 6 van de 15 zetels zullen zij geen meerderheid halen. André La Fontaine van Positief Landsmeer (PL) is ook voorstander van gesprekken met Amsterdam en Purmerend, maar zei mogelijk nog met een eigen, uitgebreider, voorstel te zullen komen.

De gesprekken met de ‘grote buren’ zijn de zoveelste plottwist rondom het dossier ‘Bestuurlijke Toekomst’ van Landsmeer, een dossier dat al speelde vóór 2014. Voormalig PL-raadslid Debby Mulder-Damme, al jaren groot voorstander van een fusie met Amsterdam én een referendum over dit onderwerp, zei donderdag als inspreekster de timing van het voorstel opmerkelijk te vinden. Volgens haar zou B&W bewust dit idee aan de gemeenteraad hebben voorgelegd, ‘nu Amsterdam in diskrediet raakt vanwege windmolens’. Daarmee suggererend dat B&W hoopt dat de Landsmeerse gemeenteraad Amsterdam als potentieel fusiekandidaat afwijst. 

Tijdens haar inbreng opperde ze ook dat raadsleden die kiezen voor fusie met groenlandelijke gemeenten dit alleen zouden doen uit lijfsbehoud en eigenbelang. CDA-raadslid Eric Knibbe zei naar aanleiding daarvan zich ‘gruwelijk’ te hebben gestoord aan de uitlatingen van Mulder-Damme en reageerde ‘met afkeuring’ op haar aantijgingen. Knibbe, voorstander van gesprekken met Amsterdam en Purmerend, gaf B&W daarnaast als boodschap een bijbeltekst mee: ‘Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.’

LoLa-fractievoorzitter Axel Damme zei dat aansluiten bij Amsterdam zou leiden tot ‘mondhouden en sleutels inleveren’. PvdA-raadslid Mark Jan Prins zei zichtbaar geëmotioneerd dat hij teleurgesteld was in LoLa en de VVD. Volgens hem maakten de twee partijen onterecht ‘de noodzaak van fuseren klein’ en lopen ‘alle ambtenaren’ inmiddels weg bij de gemeente Landsmeer.

Inmiddels is wel duidelijk dat alle partijen lijken aan te sturen op het uitstellen van een eventueel fusiebesluit tot in elk geval de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Daarbij bestaat dan nog wel de mogelijkheid dat over dit onderwerp een referendum wordt gehouden, eventueel tegelijkertijd met de verkiezingen. Het is te hopen dat de Landsmeerse kiezer dan met het verstand de juiste keuze kan maken en zich niet laat leiden door onderbuikgevoelens.

Marc de Jong