Senioren straks in 'Baboes' naar de Marsen?

Nieuws
(Foto's: Ria de Boer)
(Foto's: Ria de Boer) rodi.nl

LANDSMEER - Ze kwamen dinsdagmiddag massaal naar het Dienstencentrum Landsmeer (DCL) om het politiek café voor senioren bij te wonen. Dit werd gehouden door Lien van Eenige van de Seniorenraad Landsmeer. Als gespreksleider was Pieter Divendal gevraagd op te treden. Hij leidde de middag op ontspannen wijze en kon niet anders dan concluderen dat het in gesprek gaan van de senioren met de zeven vertegenwoordigers van de politieke partijen heel constructief en relaxed was verlopen. Een vijftal leden van de Seniorenraad bracht een onderwerp in, specifiek gericht op de ouderen waaronder veiligheid, woningbeleid, eenzaamheid, milieu en ouderenbeleid.


Hans Reijnders van de Seniorenraad maakte zich grote zorgen om de verkeersveiligheid voor met name voetgangers en fietsers op het Zuideinde bij Jonkerhof. Hij pleitte voor een zebrapad en stoep ter plaatse. Alle partijen herkenden het probleem en kwamen met oplossingen variërend van voetgangersstoplicht, éénrichtingsverkeer, tweede ontsluitingsweg, acceptatie van de situatie, op de fiets naar het werk tot rollatorbaan voor ouderen. Henk van Maren bracht het wonen voor senioren onder de aandacht. GL Jacobien van Boeijen opteert voor 'inbrei-locaties'. Lokaal Landsmeer bij monde van Maja van Campen wil particuliere partijen laten bouwen voor alleen de Landsmeerders. Marjan Farjon van de PvdA wil geen groen opofferen voor woningbouw en wil verdichten in dorp centrum dichtbij de voorzieningen. Het CDA ziet wel iets in verplaatsen ICL en bouwen bovenop het Dienstencentrum.

Positief Landsmeer noemt de KNIK als ideale woonvorm en ziet graag op het terrein bij de Violierweg een dergelijke voorziening verschijnen. D66 noemt als voorbeeld 'De Bron' aan de van Beekstraat als optie en wil niet in het groen bouwen. De VVD gaat voor bouwen tegenover de BP een stukje in het groen zonder aantasting van het Landsmeerderveld. Het feit dat de bejaardenhuizen te snel zijn opgedoekt baarde publiek en politiek zorgen.

Dien van Schaik kaartte het probleem van de eenzaamheid aan. Voor Maja van Campen bestaat dat probleem niet terwijl de PvdA het probleem als zeer groot ervaart. Meer ontmoetingsplekken, meer eettafels voor ouderen, jongeren inzetten via de maatschappelijke stage, het Middelpunt vaker openen, een beroep doen op Wonen Plus, de bibliotheek met het N.L.plein vaker bezoeken, waren suggesties van de partijen om eenzaamheid te bestrijden. Het opsporen van eenzamen werd ook genoemd. Over de wijze waarop kwam nog geen duidelijkheid. Fred Roozemond bracht milieu en duurzaamheid naar voren en wilde alleen horen wat realistisch mogelijk was. GL pleit voor een goed fiets netwerk, PvdA voor een duurzaamheidsloket, D66 duurzaamheidagenda, VVD voor een duurzaamheidloket ook voor bedrijven, CDA zoekt de duurzaamheid bij de mens zelf, PL wil onze groene longen beschermen door ouderen in elektrische bootjes de natuur in te laten gaan. Een meetingpoint voor 'Baboes' bij de Marsen of ooit op het Terras aan de Breek. In baboes worden tegenwoordig peuters vervoerd. Ouderen zouden in een variant daarop, een soort fietstaxi, de polder in kunnen.

Als laatste onderwerp werd door Theo van Essen het Ouderenbeleid Zorg en Welzijn aan de kaak gesteld. Hij deed dat aan de hand van een schrijnend Landsmeers praktijkvoorbeeld waarbij een zwaar dementerende man van ver in de tachtig die verzorgd werd door zijn partner, onverhoopt niet meer door haar verzorgd kon worden omdat zij haar heup brak. Het paar werd aan hun lot overgelaten door de zorg en gemeente. Wat kunt U hieraan doen was de prangende vraag. Niet veel bleek. De nieuwe Keern moet uitkomst bieden met extra kort verblijfruimten voor echtparen in zo’n situatie. De politiek heeft na het senioren politiek café veel om over na te denken.

(Foto's: Ria de Boer)