Imposante tentoonstelling van Anja Vosdingh Bessem en Lenie van Reem

  Nieuws
Lenie van Reem en Anja Vosdingh Bessem. (Foto: aangeleverd)
Lenie van Reem en Anja Vosdingh Bessem. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANDSMEER - Ze is dol op titels en verhalen vertellen Anja Vosdingh Bessem, beeldhouwster met een atelier in het Vliegenbos in Amsterdam-Noord. Ze exposeerde samen met de Landsmeerse Lenie van Reem haar monumentale beelden van sensuele vrouwen in de Kantoorboederij in Landsmeer.
"Bij elk beeld hoort een verhaal", vertelt Vosdingh Bessem. "Duinkonijn' verwijst naar een zomerse dag in de duinen van een van onze Waddeneilanden waar twee jonge meisjes in hun blootje in een duinpannetje lagen. Hun gegiechel trok mijn aandacht en inspireerde mij om een beeld van hen te maken. Bij de creatie van 'Cheeta' hielp Carmiggelt mij. In zijn boekje beschrijft hij een kat op de bank, die af en toe zijn hangende poot gebruikt om de hond die hem lastig valt een tik te geven. Dit zette mij op het spoor van een ogenschijnlijk lieve vrouw 'Cheeta' die met een hangend handje onverwacht fel kan uithalen. Mijn vrouwen zijn zwoel, erotisch, vleselijk maar niet ordinair. In de kleinere serie beelden valt de vrouw op die aangeeft tot hier en niet verder. De 'tietenfreak' is een verhaal apart. Ik maakte het beeld voor een gehandicapte kennis die gek op tieten is. Een keer heb ik me laten verleiden tot het maken van een ordinair beeld, een dame op hoge hakken, die haar lichaam beroert op geheime plekjes. Ik werkte toen met Jeroen Krabbé samen die veel contact had met Harry Mulisch. Ik wilde het beeld 'De ontdekking van de hemel' noemen. Jeroen regelde dat ik die titel mocht gebruiken. Martin Brood heb ik ook gebeeldhouwd in een innige verstrengeling met een link naar de door hem gepromote rokjesdag."
Lenie van Reem verraste het publiek met een nieuwe collectie werken geënt op de muziek. Als jong meisje speelde ze zelf accordeon en schreef muziekstukken. Heel lang heeft ze niet meer gemusiceerd. "Ik deed rond m´n veertigste nog een poging om bij Amicitia een instrument te gaan bespelen maar tijdgebrek noopte me om te stoppen." Misschien verklaart de vroegere belangstelling voor muziek de keuze voor een nieuw expositie thema. Naast olieverfportretten van bekende Landsmeerders met een instrument maakte Lenie collageachtige abstracte werken met muziekinstrumenten. Een schilderij van een Kandinsky-achtige vioolsleutel voert de bezoekers langs de andere inspirerende muziekwerken.
Het stralende weer bracht niet al te veel bezoekers naar de Kantoorboerderij. Om een beeld te krijgen van het werk van deze vrouwen in de beeldhouw/schilderkunst kan men terecht op www.lenievanreem.nl en www.anjavosdinghbessem.nl.

Meer berichten