Politiek Platform Landsmeer - `Gebaseerd op échte feiten`

  Nieuws
Politiek Platform Landsmeer<br /><span class="chapeau">&lsquo;Gebaseerd op &eacute;chte feiten&rsquo;</span>
Politiek Platform Landsmeer<br /><span class="chapeau">&lsquo;Gebaseerd op &eacute;chte feiten&rsquo;</span> (rodi.nl)

Landsmeer gaat op zoek naar een nieuwe burgemeester en dat zou wel eens de allerlaatste ooit kunnen zijn. De start van de procedure is traditiegetrouw een bezoek aan de Commissaris van de Koning, in Noord-Holland de heer Johan Remkes. Dat is ingepland voor 18 april aanstaande. Daarna zal de gemeenteraad zeer waarschijnlijk laten weten hoe de selectieprocedure eruit gaat zien.
In Veldhoven is eenzelfde procedure eind maart gestart. Daar heeft men ervoor gekozen de inwoners actief te laten meedenken over het profiel van de perfecte burgemeester, in de vorm van een (online) enquête en een inloopavond. Je zou verwachten dat ook Landsmeer de eigen inwoners om inbreng vraagt. Maar de VVD heeft al gezegd te willen overwegen om waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel te benoemen. Dat is ergens wel een logische gedachte. Want de aankomende burgemeester moet de belangen van Landsmeer keihard zien te verdedigen in onderhandelingen met kandidaat-fusiegemeenten. En daar komt de brede ervaring van Van der Stoel natuurlijk goed van pas. Maar de uitgesproken voorkeur voor Van der Stoel kan dus betekenen dat het profiel wordt gebaseerd op de kenmerken van de waarneemster. En dat iedere andere sollicitant bij voorbaat al kansloos is.
Mocht de Landsmeerder toch inspraak krijgen, dan komen er in het advies zeer waarschijnlijk in elk geval termen voor als zichtbaar, daadkrachtig, betrokken en communicatief sterk. Woorden die volgens velen zouden passen bij de vorige burgemeester, Astrid Nienhuis. Maar zij was wel een compleet andere burgemeester dan Bert Mewe, haar directe voorganger. Mewe, van oorsprong werkzaam in de jeugd- en thuiszorg, werd vaak omschreven als een ingetogen, misschien zelfs wat stoffige man, die voor de gemiddelde inwoner van Landsmeer relatief onzichtbaar was.
De waarschijnlijk langst zittende burgemeester was trouwens de heer J.M. van Beek jr. Inderdaad, de naamgever van de Van Beekstraat, voorheen bekend als ‘het Padje’. Hij was burgemeester van 1883 tot en met 1923, werd beschreven als zeer betrokken en was erg actief op het gebied van ‘weldadigheid’. Hij was ook burgemeester tijdens de Waterlandse Vloed van 1916, toen Landsmeer overstroomde. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Heemstede, de plaats waar zijn latere ambtgenote Nienhuis nu ook woont en werkt.
Zoals gezegd, begint de procedure voor het vinden van de nieuwe burgemeester 18 april aanstaande. Het is voor de Landsmeerders te hopen dat ze mede mogen bepalen aan welke eisen de misschien wel laatste burgemeester van Landsmeer moet voldoen.

Meer berichten