Reliëf kunstenaar Jan Hendriks - In eigen dorp onbekend, maar wereldwijd zeker niet onbemind

  Nieuws
Jan Hendriks met zijn kunstwerken. (Foto: aangeleverd)
Jan Hendriks met zijn kunstwerken. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANDSMEER - De houten kisten staan klaar om de kunstwerken van beeldend kunstenaar Jan Hendriks uit Landsmeer te verzenden naar Atlanta in de Verenigde Staten. Hendriks, lid van de Kunstenaars Vereniging Landsmeer, is in binnen- en buitenland bekend om zijn reliëfs, die met name in de VS te boek staan als ‘sculptures’ en in verschillende galeries worden tentoongesteld. Zijn werk bevindt zich in collecties in onder meer Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten, Duitsland, Portugal, Engeland, Dubai en Japan en in vele galeries in Nederland.
"In Landsmeer is men niet zo bekend met mijn werk geeft hij aan. Het gaat hier dan ook om een specifieke kunstvorm, die misschien niet door iedereen geplaatst en op waarde geschat, zal worden." Hendriks maakt reliëfs van karton en papier, beschilderd met acrylverf. Hij gebruikt als basismateriaal rechthoekige kartonnen doosjes, die hij knipt en snijdt tot prismatische vormen, die verwerkt worden in een compositie. Het is puur handwerk, geen strook papier of karton is hetzelfde. Als zijn reliëf met driedimensionale effecten klaar is, bewerkt hij het met vier lagen gesso. Het geheel werkt hij op de schildersezel af met enkele lagen witte acrylverf. Tijdens zijn opleiding tot tekenleraar in Tilburg had Hendriks veel belangstelling voor grafiek: het ambachtelijke sprak hem toen al sterk aan.
Bij gebrek aan ruimte om echt met grafiek bezig te kunnen zijn, richtte hij zich op het maken van blinddrukken. De drukvormen die achterbleven vond hij echter zo bijzonder dat hij zich begin jaren zeventig ging richten op het maken van reliefs. Een van de zo ontstane werken viel meteen op en kwam terecht in het museum van Bommel van Dam in Venlo in een expositie van de collectioneur Theo Manders. Met dit werk werd de basis gelegd voor de reliëfs die later zouden volgen en wereldwijd werden en worden geëxposeerd. Gedurende de tijd dat Jan Hendriks als tekendocent verbonden was aan de Scholen Gemeenschap Beroepsonderwijs Purmerend, later de Klink en Koogmolen, bleef er weinig ruimte voor het maken van zijn reliëfs. Na zijn pensionering negen jaar geleden heeft hij het handwerk van het maken van reliëfs met succes weer opgepakt. Een galerie in Utrecht ontdekte het werk van Jan Hendriks in 2012. Via deze Galerie die tegenwoordig gevestigd is naast het Mauritshuis in Den Haag, is onlangs werk van Jan Hendriks naar New York gegaan dat daar nu tot eind mei wordt geëxposeerd, samen met dat van enkele andere Nederlandse kunstenaars. De kisten die klaar staan met een zevental werken gaan uiteindelijk via Atlanta naar Tel Aviv voor een serie exposities bij een andere galerie. "Een eer daar te mogen exposeren", vindt de Landsmeerder, die zo’n tien keer per jaar aan exposities in Nederland deelneemt. "In eigen dorp onbekend zijn, maar wereldwijd erkend worden als sculpturist /reliëf kunstenaar heeft ook wel wat."

Meer berichten