99 Squadron van RAF geeft acte de préséance in Landsmeer

  Nieuws
RAF-delegatie bij het monument. (Foto: aangeleverd)
RAF-delegatie bij het monument. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANDSMEER - Negen piloten van de Royal Air Force (RAF) van het 99 Squadron fietsten in zes dagen van hun basis in Brice Norton 120 kilometer van Londen naar Landsmeer. Hier herdenken zij 4 mei jaarlijks hun tijdens de WO2 omgekomen squadronleden bij het monument in het Landsmeerderveld. De drie dagen in Engeland en Frankrijk waren volgens captain Steve Lloyd qua fietsweer een uitdaging, regen storm en zelfs hagel. Het traject was ook nog eens behoorlijk heuvelachtig. In België en Nederland lachten de weergoden hen toe. Donderdag om 17.15 uur arriveerden de Engelsen bij hun monument.


Johan Graas van de Stichting Aircraft Recovery Group en special members van het squadron ontvingen de fietsers met als welkomstdrankje een echte Hollandse kruidenbitter. Rond zes uur werden de fietsers welkom geheten op het Raadhuisplein door oud-burgemeester Astrid Nienhuis en waarnemend burgemeester Annelieze van der Stoel. Nienhuis ontving uit handen van de loadmaster van het Squadron Jim een oorkonde van Honorary Life membership. De negen piloten die 725 kilometer aflegden tijdens hun 'Orange Slog' (oranje ploeter-zwoegtocht) sponsoren hiermee goede doelen in het kader van het honderdjarig bestaan van het 99 Squadron. Hun fietstocht gold ook als eerbetoon aan de op 29 september 1941 omgekomen RAF-leden van de Vickers Wellington bommenwerper van het 99 Squadron waarvoor het monument in het Landsmeerderveld is opgericht.

Herdenking in het Landsmeerderveld. 4 mei herdachten de Squadronleden en de kadetten om 15.00 uur bij het monument in het Landsmeerderveld de omgekomen bemanningsleden van de Vickers Wellingronbommenwerper, die vlakbij de herdenkingsplek crashte. Per boot gingen de piloten naar de herdenkingsplek. Ook leden van de Groep Luchtmacht Reserve woonden de herdenking bij. Hans Zwanenburg van deze eenheid was gastheer van de Engelsen. De Eendracht speelde stemmige muziek. Annelize van de Stoel hield een toespraak evenals Johan Graas, voorzitter van de Stichting Aircraft Recovery Group. Plaatsvervangend Squadronleader Chris Powell bedankte Landsmeer en de burgers voor de ontvangst en de indrukwekkende ceremonie. 's Avonds was het Squadron ook vertegenwoordigd bij de herdenking in de Calkoenstraat. Na afloop van de ceremonie werden de piloten en kadetten onthaald op een buffet bij Peter en Bianca Ruijs aan de Kanaaldijk. 5 mei brachten de Engelsen tot slot een bezoek aan Fort Veldhuis waar de Vickers-Wellingtonzaal is ingericht met onderdelen van het gecrashte toestel en waar de geschiedenis van de berging in beeld is gebracht.

Meer berichten