PvdA Landsmeer: ‘Adequaat onderhoud Landsmeers groen voorkomt onomkeerbare toestand’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - De gemeente Landsmeer moet als eigenaar en beheerder van het openbaar groen een keuze maken voor een scenario dat overlast vermijdt en een onomkeerbare achteruitgang van de kwaliteit én toenemende kosten voor onderhoud en vervanging voorkomt. Dat is de kern van het amendement dat de raadsfractie van de PvdA heeft ingediend.

De PvdA stelt dat de gemeente verantwoordelijk is voor het zorgvuldig beheren en veilig houden van openbaar groen, dat een belangrijk onderdeel vormt van de leefomgeving waarbij ook geluksgevoel en welzijn horen. Groen is bovendien cruciaal in maatschappelijke thema’s zoals biodiversiteit, participatie en klimaatadaptatie. Het thema komt terug in het Landelijk Klimaatakkoord: bij het onderdeel landgebruik is de afspraak opgenomen voor meer bomen, bos en natuur; 10% meer bomen in 2030 en daarbij ook ‘boom eruit, boom erin’.

Fractievoorzitter Mark Jan Prins: “De gemeenteraad besluit donderdag 30 september over de mate van groenonderhoud in Landsmeer, Den Ilp en Purmerland. Eerdere bezuinigingen hebben geleid tot het niet meer vervangen van oude bomen en heesters, tot een afnemend bomenbestand en tot een toename van open plekken waar onkruid groeit. De kwaliteit van het openbaar groen loopt dus steeds verder terug en de kosten voor onderhoud en vervanging in de toekomst nemen daardoor toe.”

Het amendement van de PvdA bevat een keuze vóór een scenario dat overlast wordt vermeden én een onomkeerbare achteruitgang van de kwaliteit én toenemende kosten voor onderhoud en vervanging in de toekomst voorkomt. Prins: “Met een kleine verhoging van de OZB nu wordt straks voorkomen.”

De PvdA-fractie verwacht van meerdere groene partijen steun voor het amendement. Ze merkt tevens op dat vaststelling van de gemeentebegroting mèt bezuinigingen en taakstellingen grote negatieve gevolgen heeft voor de inwoners. Gevolgen voor het onderhoud van openbare ruimte en groen, maar ook voor maatschappelijke voorzieningen en subsidies.