IFTAR-maaltijd bereid door 'Nieuwe Buren' voor 'Oude Buren' succes

Nieuws
IFTAR-maaltijd bereid door 'Nieuwe Buren' voor 'Oude Buren' succes
IFTAR-maaltijd bereid door 'Nieuwe Buren' voor 'Oude Buren' succes rodi.nl

LANDSMEER - Zes families van de 'Nieuwe Buren' waaronder veel Syrische vluchtelingen, die in Landsmeer wonen bereidden zaterdag 2 juni een Iftarmaaltijd voor de Landsmeerse burgers in het Kruispunt van Landsmeer. Er waren zo’n vijftig 'nieuwe' en 'oude' buren die aan de maaltijd deelnamen. Eerder vorige week trok Joke Grevenstuk - de grote inspirator en motor achter 'nieuwe buren' al met een aantal van hen naar het Rijksmuseum waar zij ze kennis wilde laten maken met onze cultuurschatten waaronder de Nachtwacht.
De 'nieuwe' buren van hun kant wilde de 'oude' buren hun cultuur tonen door het bereiden van een Iftarmaaltijd. Een van de 'nieuwe' buren Tariq heette iedereen welkom en legde de betekenis van Ramadan en de Iftar uit. Na elke vastendag van de 29-30 dagen die de Ramadan telt, mogen de moslims na zonsondergang eten en drinken tot zonsopgang. In de tussentijd geldt het vasten, dus niet drinken en eten. Volgens Tariq en Saida een van de Marokkaanse vrouwen die met zussen en andere familieleden een groot deel van de maaltijd bereidde geldt de Ramadan als periode waarin men verdraagzaamheid betracht, ervaart hoe het is om arm te zijn, honger te hebben doorzettingsvermogen te tonen.
Zwangeren, zieken en ouderen hoeven niet te vasten maar betalen als compensatie een geldbedrag voor de armlastigen. Het is ook gebruikelijk dat de moslims die aan de ramadan deelnemen jaarlijks een geldbedrag overmaken. Dit jaar is dat 6 euro per persoon. Saida stuurt dat geld en geld van haar familieleden uit Nederland naar haar vader in Marokko, die dat daar weer uitdeelt onder de armen. "Gedurende de Ramadan mogen wij geen make-up en parfums gebruiken", licht zij een tipje van de Ramadansluier op. Vrouwen die menstrueren hoeven gedurende die periode niet te vasten. Vrijen mag ook niet onbeperkt maar binnen een bepaalde tijdsspanne. Doordat aan de mooi gedekte tafel oude en nieuwe buren naast elkaar zaten, kon er informeel heel veel informatie worden uitgewisseld over de verschillende gebruiken, culturen en de vastentijd, die bij de Syrische christenen bijvoorbeeld veertig dagen duurt net als bij de katholieken. De Iftarmaaltijd begon met het eten van dadels gevolgd door een soep Harira gemaakt van kikkererwten, lamsvlees, uien en linzen. Daarna volgde er hartige gerechten en een dessert van zoetigheden. De maaltijd werd afgesloten met een speciale thee en koffie. De maaltijd werd door de oude buren zeer gewaardeerd.