Aftrap Nationaal slootjesonderzoek in Landsmeer

Nieuws
(Foto's: aangeleverd)
(Foto's: aangeleverd) rodi.nl

LANDSMEER - Voor het eerst vond van 8 tot en met 10 juni het nationale slootjesonderzoek plaats. Op ruim 120 plekken in het land gingen kinderen en volwassenen de kwaliteit van het slootwater onderzoeken. Door het onderzoek op zoveel plekken in het land tegelijk te doen, krijgen wetenschappers antwoord op de vraag: Hoe gezond zijn de Nederlandse slootjes? Het onderzoek is een samenwerking tussen IVN Natuureducatie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
Landsmeer beleefde in deze een primeur. Leerlingen van groep 6 en 7 van basisschool Augustinus mochten vrijdagochtend 8 juni het allereerste slootjesonderzoek uitvoeren op 'de Gouwe Plek' een natuurgebiedje met slootjes achter de school grenzend aan het Ilperveld. Dit eerste onderzoek in Landsmeer vond plaats samen met bestuurder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Ze kregen eerst een gastles en daarna gingen zij naar buiten om te helpen om onder meer de waterkwaliteit in kaart te brengen. Zij werden begeleid door vrijwilligers van de lokale IVN afdeling Twiske die hen gewapend met bakken en schepnetten op onderzoek lieten gaan. Ruud Maarschall van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verrichtte samen met de leerlingen de eerste metingen. De Augustinusleerlingen gingen als kleine ‘burgerwetenschappers’ waterdiertjes tellen en proefjes doen met een zogenaamde Secchi-schijf. Hiermee konden ze de helderheid van het water en de dikte van de sliblaag op de bodem meten. Deze waarnemingen werden vastgelegd op een onderzoekskaart die speciaal voor het slootjesonderzoek ontwikkeld is. De leerlingen waren dolenthousiast en haalden met een schepnet diverse waterdiertjes boven die ze aan de hand van een zoekkaart benoemden. "Een waterschorpioen", klonk het enthousiast. En een geel gerande watertor en ook nog een larve van de waterjuffer.
Kinderen die dat wilden mochten in de fluisterboot van de 'natuurouders' - die regelmatig met de leerlingen op de 'Gouwe Plek' van de school in de natuur werken - het Ilperveld in om daar waterdieren te vangen en de slibdikte te meten. Hun vangst bestond niet alleen uit waterdiertjes maar zij haalden ook plastic afval op. Dit was een passende actie in het kader van hun duurzaamheidproject. Ruud Maarschall beloofde de school een zoetwater aquarium zodat de leerlingen ook binnen de waterdiertjes kunnen bestuderen. Wethouder Mandy Elfferich was ook aanwezig bij de aftrap van de IVN slootjes dagen waarvoor voorzitter Lidy Ridder van het IVN Twiske met diverse collega’s van haar veel werk heeft verzet.

(Foto's: aangeleverd)