Actie tegen festival in Het Twiske

Nieuws
Het protest in Oostzaan was vorig jaar een succes: de petitie leverde zesduizend handtekeningen op.
Het protest in Oostzaan was vorig jaar een succes: de petitie leverde zesduizend handtekeningen op. (Foto: Pascal Filmich)

LANDSMEER - Geen festivals en overnachtingen in Natura2000-gebied Het Twiske. Daar strijdt de stichting Hart voor Het Twiske voor. Vorig jaar zomer verzamelde ze onder de Oostzaanse inwoners bijna zesduizend handtekeningen als steunbetuiging, nu richt ze haar pijlen op Landsmeer. Vanaf zaterdag 29 januari wordt in Landsmeer huis-aan-huis geflyerd. 

Het Twiske ligt op het grondgebied van Landsmeer en Oostzaan en volgens de stichting willen beide gemeentes festivals verankeren in hun nieuwe Omgevingsvisie, zoals het vroegere bestemmingsplan nu heet. Oostzaan wil ook overnachtingen toestaan, in de vorm van een vakantiepark bij de Stootersplas met vijfentwintig ‘ecolodges’ van vier bij twaalf meter.

De stichting, die zich heeft opgeworpen om de flora en fauna in Het Twiske te behoeden voor verstoringen en bedreigingen, stelt dat festivals en overnachtingen in de huidige bestemmingsplannen van Landsmeer en Oostzaan niet zijn toegestaan. “Want Het Twiske valt onder strenge Europese natuurbeschermingsregels”, aldus secretaris José Berkhof. “Sinds 2013 heeft het de Natura2000-status. Je mag hier niets doen dat de natuur kan schaden.”

Daarom is Hart voor het Twiske tegen het verankeren van festivals en overnachtingen in de Omgevingsvisies van Landsmeer en Oostzaan. ‘José: “Als dat eenmaal mag, is het hek van de dam. Dan wordt Het Twiske overspoeld door festivalgangers en toeristen. Er komen nu al 1,6 miljoen bezoekers. Massale festivals met vijftigduizend bezoekers en bungalows kunnen hier niet. Ook Welcome to the Future niet.”

Vorige zomer voerde Hart voor het Twiske actie in Oostzaan. In een dorp met tienduizend inwoners haalde ze 5998 handtekeningen op. Nu gaat ze Landsmeerders vragen om deze petitie ook te tekenen. Zaterdag 29 januari wordt er huis-aan-huis geflyerd.

José: “’Het is verkiezingstijd. Wij hopen dat dit de politici aan het denken zet. Mensen komen in Het Twiske voor hun rust. Zij willen geen festivals en toeristen.” De petitie wordt gedragen door Stichting Hart voor Het Twiske, IVN-Twiske, de juristen L. Lohman en J. Schouten, 5998 petitie-ondertekenaars en de landelijke natuurorganisatie NatuurAlert.

José Berkhof is een van de 'waakhonden' namens de stichting.