Ga op staycation in de buurt - Niet naar een ver land, maar kamperen in de achtertuin is de trend

  Nieuws
Foto's: Fia en Ludo Wilbrink kamperen op camping Het Rietveen in Landsmeer en genieten van het uitzicht, hun lunch en elkaars gezelschap. Ze gaan in de omgeving fietsen en herinneringen ophalen uit de tijd dat ze er zelf woonden. (Foto: Yvette van der Does)
Foto's: Fia en Ludo Wilbrink kamperen op camping Het Rietveen in Landsmeer en genieten van het uitzicht, hun lunch en elkaars gezelschap. Ze gaan in de omgeving fietsen en herinneringen ophalen uit de tijd dat ze er zelf woonden. (Foto: Yvette van der Does) (rodi.nl)

LANDSMEER - De leerlingen van de basisscholen in Landsmeer zijn vakantie aan het vieren, ze hebben tot september vrij. Dat betekent voor ouders en verzorgers zes weken lang geen broodtrommels vullen, maar een lekkere picknick klaarmaken voor de gezellige dagjes uit. Deze zomer lijkt zonnig te blijven en daardoor een goede reden om niet in het vliegtuig te stappen, maar een duurzame vakantie te houden door in de regio te blijven. De echte trendsetters gaan op vakantie naar ‘Balconië’ of gaan op staycation in Landsmeer zelf.

Wie zin heeft om op vakantie te gaan, maar 'vakantiestress' liever vermijdt, gaat op vakantie in de eigen achtertuin. Wie geen tuin heeft, kan van zijn balkon een mini-tropisch paradijs met opblaasbare flamingo’s en uitvouwbare ananassen maken, de trendaccessoires die je in bijna elke winkel aantreft. Voor sommige mensen is het een gewoonte geworden om op vakantie te 'moeten'. Echter, niet weggaan is ook een optie en het is bovendien goedkoper en duurzamer. Wie daarentegen van een beetje avontuur houdt, wil meer dan het uitzicht vanaf het balkon en daarnaast ook iets via sociale media kunnen delen. Dus wat kunnen staycationers doen om hun vakantie aan huis zo optimaal mogelijk te laten verlopen? Kompas zet een aantal tips op een rij.

Tips voor de staycation
Kijk goed om je heen en kijk eens anders. Kijk naar de dingen om je heen alsof je ze voor het eerst opmerkt. Loop zomaar zonder doel door je buurt en verwonder je over de verschillende tuinen en huizen. Doe alles in een rustiger tempo dan je normaal gewend bent. Doe je horloge af of doe een kort dutje op de dag. Ga een gesprek aan met iemand die je niet kent, in een winkel of op straat. Bedenk daarbij een leuke ingang als 'Dit visje smaakt goed, vind jij ook niet?' Eet iets wat je niet eerder hebt gegeten. Koop in de supermarkt of bij de lokale kruidenier iets wat je anders maar ingewikkeld lijkt om klaar te maken. Zoek wel iets uit wat uit de regio komt of op zijn minst uit Nederland. Google de ingrediënten voor bereidingstips. Eet zo veel mogelijk buiten. Zet een tent op in de tuin of hang een hangmat op het balkon en ga daar een nachtje slapen.
Een staycation is met slecht weer een feestje voor mensen die nooit aan lezen toe komen. Leen boeken bij de Bieb of koop bij de plaatselijke boekwinkel boeken over reizen of tuinieren. Koop of leen een boek in een andere taal. Kinderen vinden het meestal leuk om met regen te gaan knutselen of een tent in de woonkamer te bouwen. Doe zelf mee en verzin daarbij dat je op een tropisch eiland zit. Ook hiervoor zijn leuke accessoires in de winkels te verkrijgen.
Op een landje
Kompas is een voorstander van kamperen 'in de eigen buurt' en nam een kijkje bij camping Het Rietveen in Landsmeer. We troffen op een plaats langs de Breek, op een ideale plek voor watersport- en visliefhebbers, Fia en Luddo Wilbrink aan. Het stel is geboren in deze streek; zij in Krommenie, hij in Zaandam. Ze woonden 47 jaar geleden in de Van Allenstraat in Krommenie voordat ze voorgoed verhuisden naar Brabant. Ze zijn 'on a trip down memory lane'. Ga zelf ook een paar dagen of een weekje in een caravan of tentje in je eigen regio of geboortedorp staan en haal leuke herinneringen op.
Redactie Kompas wenst iedereen een fijne vakantie! E-mail ons vooral leuke vakantiekiekjes via redactiekompas@rodi.nl. Wij vinden het namelijk (wel) leuk om jouw vakantiefoto’s te bekijken. Wie weet win jij die leuke opblaasflamingo!

Meer berichten