Een wens van Tiny Kuiper vervuld

  Nieuws
De onthulling van het grafmonument. (Foto: aangeleverd)
De onthulling van het grafmonument. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANDSMEER - "Een wens waarvan ik dacht dat die nooit vervuld zou worden is te danken aan Landsmeerders Flip Knibbe en Patrick de Letter." Het volgende speelde: Tiny Kuiper-de Graaf, schrijfster en journaliste schreef drie jaar geleden een boek over haar grootmoeder 'Cathrina moeder de vrouw' die negentien kinderen baarde. Dat boek is gepresenteerd op kasteel Marquette en tijdens de televisie uitzending Kruispunt uitgezonden. Tot haar grote verbazing ontdekte zij zes weken geleden dat het grafmonument van haar opa en oma, Catharina Zonneveld-Brakenhof en Gerardus Zonneveld verdwenen was van de begraafplaats in Heemskerk.
Dit ook tot enorme verbazing van haar neef, Gerard Zonneveld, die het graf altijd onderhield. Tiny Kuiper-de Graaf is op onderzoek uit gegaan. In hetzelfde graf van haar opa en oma, is haar tante 20 jaar geleden begraven. De oudste zoon van deze tante had het verzoek gekregen het graf te verlengen, maar hij wilde na 20 jaar geen grafrechten meer betalen en had het graf opgezegd. Gelukkig waren de grafdelvers met vakantie en heeft Tiny Kuiper-de Graaf kunnen achterhalen hoe ze het graf kon behouden, het grafmonument was immers al verdwenen en vernietigd. Door betaling van 1043 euro konden de grafrechten nog 10 jaar verlengd worden. Dat heeft Tiny Kuiper-de Graaf meteen gedaan, want er zijn nog 9 van de 19 kinderen Zonneveld in leven. Zij waren niet geïnformeerd over het ruimen van het graf van hun vader en moeder.
Het probleem was echter dat er geen grafmoment meer was. Er was alleen nog maar een bed viooltjes op het graf. Toevalligerwijs ontmoette Tiny Kuiper-de Graaf Flip Knibbe en hij vertelde dat Patrick de Letter misschien een replica kon maken van het grafmonument. Patrick de Letter heeft op basis van een foto van het oude grafmonument een schets gemaakt voor een nieuw grafmonument, wat vervolgens is gemaakt in 1 cm dik perspex in de contouren van het oude grafmonument met daarin de namen van de grootouders van Tiny Kuiper-de Graaf en haar tante. "Patrick de Letter is een hele sociale ondernemer", aldus Tiny de Kuiper-de Graaf. "Hij heeft het grafmonument eigenlijk voor de kostprijs geleverd, omdat hij dat graag wilde doen."
Vorige week zondag 23 september is het nieuwe grafmonument onthuld op de begraafplaats van Heemskerk. De terminaal zieke Tiny Kuiper-de Graaf kon door de hulp van De WensenAmbulance Amsterdam daarbij aanwezig zijn. Zij brachten haar naar het graf van haar opa en oma om bij de onthulling van het grafmonument aanwezig te kunnen zijn. Dat was een bijzondere oplossing en gebaar van de WensenAmbulance die speciale wensen van mensen in gang zet, die zelf niet meer mobiel zijn. Tiny Kuiper-de Graaf, schrijfster en journaliste van onder andere Kompas Regiokrant en het Nood-Hollands Dagblad, is natuurlijk de WensenAmbulance bijzonder dankbaar dat zij hun medewerking verleend hebben aan de onthulling en dat er een hele mooie ceremonie heeft kunnen volgen.

Meer berichten