Excursie naar uniek stukje riet

  Nieuws
Aan het werk op Ratteneiland. (Foto: aangeleverd)
Aan het werk op Ratteneiland. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANDSMEER - IVN Waterland verzorgt zaterdag 13 oktober om 10.00 uur een excursie naar het Ratteneiland in Landsmeer. Zo kunnen geïnteresseerden zien hoe mooi het er is en welke unieke vegetatie er groeit. Na afloop is iedereen welkom om zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Jong tot oud kan helpen op zijn niveau: snoeien rondom het pad, boompjes uittrekken of afvoeren van takken.
Het Ratteneiland is een restje oer-Hollands landschap aan de rand van het sportpark in Landsmeer. Honderd jaar geleden bestond het gebied uit meerdere eilandjes en in de loop der jaren zijn ze aan elkaar gegroeid. Deze ontwikkeling zie je terug in de vegetatie: je vindt er alle gradaties van jong, dichtbegroeid, bloem- en voedselrijk rietland tot het oude, open, voedselarme haarmosrietland. Ook is het Ratteneiland rijk aan oude koningsvarens, is er een prachtige amfibieënpoel en een stuk berkenbroekbos, dat zeer karakteristiek is voor het Waterlandse landschap. Deze rijkdom aan vegetatie trekt veel vlinder- en libellensoorten aan en ook enkele muizensoorten, waaronder de Noordse woelmuis.
Een werkgroep van IVN-Twiske onderhoudt het Ratteneiland met als doel het unieke karakter van het gebied te behouden. Het afgelopen half jaar is het knuppelpad hersteld en is er een nieuwe laag houtsnippers over het pad aangebracht. Het ligt er prachtig bij; iedereen kan weer met droge voeten het Ratteneiland rond. Aanmelden kan bij ratteneiland@ivntwiske.nl of via de website ratteneiland.nl. Voor handschoenen, gereedschap, koffie, thee, sap en koek wordt gezorgd.

Meer berichten