Landsmeerders schrijven boek over Molenaar`s Kindermeel

  Nieuws
Otto en Neeltje Bleker met hun boek. (Foto: aangeleverd)
Otto en Neeltje Bleker met hun boek. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANDSMEER - De Landsmeerders, sinds 1972, Neeltje Bleker-Swart en Otto Bleker hebben samen een boek geschreven over de geschiedenis van het familiebedrijf P. Molenaar & Co. te Westzaan, opgericht in 1888 door twee zwagers: Gerbrand Swart en Pieter Molenaar. Doordat Neeltje al sinds 1976 advertenties, affiches, pakjes en geschenkartikelen zoals plaatjes, bordjes, slabbetjes enzovoort verzamelt, ontstond het idee om de geschiedenis van de firma op te schrijven.

Het meelbedrijf begon in de molen De Duinmeijer in Westzaan en krijgt - toevallig - de vraag om rijst te malen voor een papje voor een ziek kind en zo werd ‘Molenaar’s Kindermeel’ geboren. Vele generaties zijn opgegroeid met dat kindermeel, dat ook wel ‘lammetjespap’ werd genoemd. De beide ondernemers waren ambitieus. Zij adverteerden met aanbevelingen van doctoren en verloskundigen en publiceerden ook getuigschriften van tevreden ouders. De kwaliteit was goed en de prijs was bescheiden. In 1910-1913 werd in de buurt van de Watertoren aan de Nauernasche vaart in Westzaan een fabriek gebouwd, waarin een sterk geautomatiseerd productieproces de hygiëne en kwaliteit garandeerde. De slogan ‘De dokter zegt: eerst borstvoeding en daarna Molenaar’s Kindermeel’ is een begrip geworden.
Het bedrijf produceerde tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw miljoenen pakjes kindermeel per jaar, maar de concurrentie zat niet stil. Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog veranderde de maatschappij snel. Bedieningswinkels werden supermarkten. Ook het huishouden veranderde; de klant vroeg om kant-en-klare voeding. Dat vergde een ander en kostbaar productieproces. De nieuwe televisiereclame was belangrijk, maar ook erg duur. Het bedrijf werd in 1969 verkocht aan het internationale kindervoeding bedrijf Alete. De fabriek in Westzaan is 1975 gesloten. Het boek is rijk geïllustreerd met prachtige foto’s en reclamemateriaal, biedt een mooie kijk in ons collectief verleden. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel of Stichting Uitgeverij Noord-Holland in Wormer die het boek uitgeeft.

Meer berichten