Plastic zwerfafval uit Landsmeer bereikt de oceanen niet

  Nieuws
Foto van de allereerste actie waaraan ook de toenmalige burgemeester Astrid Nienhuis deelnam. (Foto: aangeleverd)
Foto van de allereerste actie waaraan ook de toenmalige burgemeester Astrid Nienhuis deelnam. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANDSMEER - In het jaar dat Boyan Slat begint met het opruimen van de Stille Oceaan, viert Landsmeer Schoon haar eerste jubileum. Landsmeer Schoon is vijf jaar geleden gestart als initiatief van betrokken inwoners van Landsmeer. Vanaf die tijd worden er regelmatig opruimacties en wandelingen georganiseerd. Handen uit de mouwen in plaats van klagen. Opruimen is een eenvoudige oplossing om zwerfafval te verminderen.

“We wonen zo dichtbij Amsterdam in een groene, waterrijke omgeving waar het ook vaak waait. Net als in de oceanen verdwijnt afval te makkelijk en te snel in bodem en water. Dat zwerfafval en met name plastic afval slecht is voor alles wat leeft, dat hoeven we niet uit te leggen”, aldus de initiatiefnemers.
“Heel voorzichtig durven we te zeggen dat we in het centrum van Landsmeers minder afval vinden, minder lege flesjes en ander verpakkingsmateriaal. Ook zijn er steeds meer inwoners, jong en oud die in hun eigen buurt opruimen en dat is top! Ook scholen besteden aandacht aan zwerfafval en de gevolgen voor mens en dier. Toch gaan we in 2019 door met het organiseren van opruimacties en wandelingen en doen we een beroep op inwoners, winkeliers, bedrijven, verenigingen en gemeente om onze werk, woon, leef en -sport omgeving nog schoner te krijgen en met creatieve oplossingen te komen om minder (eenmalig gebruik) plastic te gebruiken.”
“Wat vraagt nog steeds aandacht? We vinden langs fietspaden en in de buurt van de ring nog steeds veel afval. Met name plastic handschoentjes, allerlei leeg verpakkingsmateriaal, snoeppapiertjes, auto- en fietsonderdelen, peuken en vooral klein en niet meer te herleiden plastic materiaal. Speciale aandacht vragen we voor bouwterreinen, buiten deze terreinen vinden we veel bouwafval, vaak piepschuim. Om met Boyan Slat te eindigen: Opruimen is noodzakelijk maar voorkomen is beter, anders blijft het dweilen met de kraan open.”

Meer berichten