Stichting wil uitbreiding Welcome to the Future voorkomen

Nieuws
Het Twiske. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)
Het Twiske. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM) rodi.nl

LANDSMEER - De Stichting Hart voor het Twiske maakt zich hard om uitbreiding van het muziekfestival Welcome to the Future (WttF) te voorkomen. "Het evenement trekt al bijna 30.000 bezoekers op een dag. Nu willen ze naar een driedaags evenement met twee overnachtingen en bij succes zelfs drie! Wij willen dat mensen genieten van het Twiske. Maar niet als hun massale aanwezigheid de natuur schaadt", aldus een woordvoerder van de stichting.



"In het Twiske is kamperen alleen overdag toegestaan en niet voor niets. WttF heeft vergunning aangevraagd voor extra dagen én nachten. Ze stellen dat de bezoekersstroom dan minder overlast geeft, omdat deze wordt verspreid. Volkomen ongeloofwaardig, zeggen wij. En dat zeggen we niet zomaar... Het festival is steeds uitverkocht. Het is dus aannemelijk dat extra dagen extra bezoekers trekken. Dat betekent op drie dagen een grote stroom mensen. Bovendien overnachten er mogelijk duizenden op het terrein. Gevolg: meer geluid, licht en massale activiteiten. Dus meer overlast voor de kwetsbare flora en fauna én voor omwonenden. De housemuziek gaat door tot twee uur 's nachts, het verkeer tot ver daarna", stelt de woordvoerder.

"Ook de overlast van bouw en bouwverkeer groeit. Nu al zijn er vier weken nodig voor op- en afbouw van megatenten, horecawagens, lichtmasten, geluidsboxen, zendmasten, enz. Daar komen straks tipi's, tiny houses, safaritenten en interieur bij. Nóg meer overlast voor natuur en omwonenden. Dit evenement start 19 juli. Maar vooral rietvogels broeden vaak tot in augustus. Dit Natura2000-gebied is juist aangewezen voor rietvogels. Er zitten beschermde vogels zoals snor, rietgors en roerdomp. Trouwens... élke broedende vogel is wettelijk beschermd. Daarom past zo'n evenement daar niet: omdat het de vogels verstoort! WttF promoot het driedagen-evenement al. Terwijl de Provincie nog moet oordelen over de vergunning. Maar wij willen de Provincie (en de gemeente) overtuigen geen vergunning te verlenen."
Wie wil weten wat de stichting doet kan voor meer informatie terecht op www.hartvoorhettwiske.nl.