Politiek Platform Landsmeer - `Gebaseerd op échte feiten`

  Nieuws
Politiek Platform Landsmeer<br /><span class="chapeau">&lsquo;Gebaseerd op &eacute;chte feiten&rsquo;</span>
Politiek Platform Landsmeer<br /><span class="chapeau">&lsquo;Gebaseerd op &eacute;chte feiten&rsquo;</span> (rodi.nl)

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.
Het is tijd om alvast eens vooruit te kijken naar het komende jaar. Wat mogen we verwachten van dit tweede jaar van de kersverse brede Landsmeerse coalitie? Hoe zou het College van Burgemeester en Wethouders het jaar doorkomen? En niet te vergeten natuurlijk het personeel van de gemeente, het 'ambtelijk apparaat'.
De nieuwe Landsmeerse gemeenteraadsleden gaan hun tweede dienstjaar in. Het eerste jaar bestaat vooral uit wennen aan al het nieuwe. Het tweede jaar is over het algemeen, samen met het derde, het meest productieve jaar van de gemeenteraad. In Landsmeer zijn er flink wat onderwerpen die in 2019 de aandacht van de raad vragen. Bovenaan staat de bestuurlijke toekomst van Landsmeer. Volgend jaar moet de beslissing vallen; er moet op zijn minst een huwelijksaanzoek richting een of meer andere gemeenten worden geuit. De raad was eerder al hopeloos verdeeld over de richting (Amsterdam, Zaanstreek en/of regio Waterland), maar op dit moment is ook de weg ernaartoe een twistpunt. De kans is groot dat deze discussie de gemeenteraad flink zal gaan verdelen.
Vaak leidt verdeeldheid over zo’n onderwerp tot onderlinge frustraties, gemopper en als het tegenzit zelfs het beëindigen van samenwerkingen. Het valt te hopen voor Landsmeer dat de lokale raadsleden zich bij de feiten kunnen houden en de emoties de komende jaren even aan de kant zetten. Lukt ze dit niet, dan bestaat er een kans dat de situatie in Landsmeer zelfs met de minister van Binnenlandse Zaken wordt besproken. De toekomst van de huidige waarnemend burgemeester hangt samen met de toekomst van Landsmeer. Rond de zomer van 2019 zal de nieuwe Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, moeten beslissen of de tijdelijke baan van waarnemend burgemeester Van der Stoel wordt omgezet in een vaste. Krijgt Landsmeer weer een permanente burgemeester, dan kan Van der Stoel zich daarvoor ook gewoon kandidaatstellen. Blijft ze zitten, dan zou dat in elk geval zorgen voor enige stabiliteit in het College. Een burgemeesterswissel vergt over het algemeen een aardige dosis energie van de nieuweling en de al zittende wethouders.
Het ambtelijk apparaat heeft naast de zelfstandigheid van de gemeente nog een ander lastig onderwerp op te lossen. De positie van de gemeentesecretaris, zeg maar de directeur van de organisatie, is de afgelopen maanden wankel geworden. Een anonieme groep klokkenluiders luidt de noodklok en heeft zelfs de gemeenteraad om hulp gevraagd. Het is voor alle betrokkenen te hopen dat deze situatie snel en in harmonie opgelost kan worden. Hoe het ook zij, voor de gemiddelde inwoner zal dit allemaal niet direct invloed hebben op het wonen en leven in Landsmeer, Den Ilp en Purmerland. Maar de politiek heeft het er maar druk mee. Vanaf deze plek alvast bijzonder mooie feestdagen en een gezond en voorspoedig nieuw jaar gewenst!

Meer berichten