Politiek Platform Landsmeer: amendementen

Politiek
Marc de Jong
Marc de Jong ((Foto: Aangeleverd))

Wil je als partij in de gemeenteraad invloed uitoefenen op het beleid, dan kun je dat onder andere doen door het indienen van amendementen. Daarmee kun je proberen iets te wijzigen aan een voorstel dat door het College van Burgemeesters en Wethouders (B&W) aan de raad wordt voorgelegd. Tot een jaar of tien geleden was het in Landsmeer en veel andere gemeenten redelijk gebruikelijk dat achter de schermen invloed werd uitgeoefend op plannen of voorstellen van B&W. Dat werd dan vooral gedaan door de zogenaamde coalitiepartijen, de partijen waarvan er een wethouder in B&W zat. Inmiddels gebeurt er juist veel meer ‘voor de schermen’ en dus worden er veel moties en amendementen ingediend. Met als doel dus het beleid in de gemeente direct te beïnvloeden. Vorige week analyseerden we de Landsmeerse moties die daarvoor werden ingezet, deze week de amendementen.

Tussen april 2018 en vandaag werden er in totaal 120 amendementen ingediend door de 8 Landsmeerse partijen. Daarvan werden er 36 daadwerkelijk aangenomen en werden er 59 door de gemeenteraad afgekeurd, ook wel verworpen genoemd. Dat er zoveel werden verworpen, kwam voor het grootste gedeelte door Positief Landsmeer, geleid door André La Fontaine. Van de amendementen waar die partij bij betrokken was, werden er 23 verworpen. Dat is een stuk meer dan de nummer twee op de lijst van meeste verworpen amendementen, de PvdA. De sociaaldemocraten, onder leiding van Mark Jan Prins, kregen 10 keer een ‘Nee’ te horen op wijzigingsverzoeken met hun partijnaam erop. Direct daarna volgden D66 en VVD, van fractievoorzitters Bert de Ridder en Anneriek Verhoef.

De partij waarvan veruit de meeste amendementen werden aangenomen, was de VVD. De liberalen wisten voor elkaar te krijgen dat 20 amendementen goedgekeurd werden waar ze hun naam aan verbonden hadden. Daarmee waren ze de enige partij die bij meer dan tien aangenomen amendementen betrokken was. Nummer twee Lokaal Landsmeer, onder leiding van Axel Damme, kwam niet verder dan 9 stuks en Positief Landsmeer was de derde partij met 7 stuks.

Kijken we naar de meeste efficiëntie, dan komt het CDA van Eric Knibbe ineens bovenaan te staan. Op het gebied van moties kwamen ze niet verder dan 50%, maar met hun amendementen wisten ze tot 82% te komen. De tweede plek was gereserveerd voor Lijst Hop en Honing. De partij van Monique Hop wist 80% van de ingediende amendementen te verzilveren. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat die partij ook maar 5 amendementen indiende, waarvan er één werd afgewezen. Lokaal Landsmeer kwam met een score van 75% op de derde plaats.

Bij al deze cijfers moet verder nog de kanttekening geplaatst worden dat amendementen en moties ook nog weleens een vrij pietluttige inhoud kunnen hebben. Zo stuurde Lokaal Landsmeer een amendement in waarin werd gevraagd om het schrappen van de zin ‘Niet elke raadsvergadering heeft voor de kijker interessante onderwerpen op de agenda.’ in een stuk van het College. Dit amendement werd trouwens wel aangenomen door de gemeenteraad.

Marc de Jong