Politiek Platform Landsmeer: VVD loopt leeg

Politiek
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Volgende week verliest de Landsmeerse VVD twee van haar drie gemeenteraadsleden. Marion Breij en Lex Raymakers verlaten dan de gemeenteraad, om zich alvast op de achtergrond aan te sluiten bij Lokaal Landsmeer. Afgelopen week werd namelijk bekend dat Breij en Raymakers respectievelijk de tweede en derde plek zullen innemen op de kandidatenlijst van Lokaal Landsmeer. Ze besloten daarom hun zetel aan de VVD terug te geven op 31 januari aanstaande, het moment waarop de kandidatenlijsten officieel worden ingeleverd bij het gemeentelijk centraal stembureau. Dit tot ‘verbazing en zeer grote teleurstelling’ van VVD-fractievoorzitter Anneriek Verhoef.

De plekken van de twee vertrekkende raadsleden zullen hoogstwaarschijnlijk worden ingenomen door Lauren Haenen en Alexander Bakker. Zij stonden in 2018 ook op de lijst van de VVD, maar kwamen niet in de gemeenteraad, ondanks dat de VVD drie zetels wist te bemachtigen. Haenen en Bakker stonden op de vijfde en zesde plek van de lijst, terwijl Raymakers en Breij op de derde en vierde plek stonden. Raymakers kwam direct in de gemeenteraad, Breij pas toen toenmalig fractievoorzitter Niels Bonenkamp als donderslag bij heldere hemel zijn biezen pakte en wethouder in Oostzaan werd.

Formeel zullen diezelfde Bonenkamp én Haenen op 31 januari in principe een brief toegestuurd krijgen waarin de twee kunnen lezen dat ze per 1 februari benoemd worden tot gemeenteraadslid. Tenzij ze die plek vooraf al weigeren. En dat lijkt Bonenkamp te gaan doen, aangezien hij naar verwachting in Oostzaan wethouder zal willen blijven tot aan de verkiezingen in maart. 

Voor Lauren Haenen is het de tweede keer dat ze een plek inneemt van een vertrekkend raadslid. Ondergetekende besloot begin 2017 de gemeenteraad te verlaten vanwege zorgen over de gezondheid van zijn pasgeboren zoontje. Haenen zat als derde fractielid van de VVD vervolgens ruim tien maanden in de gemeenteraad, tot aan de verkiezingen van 2018. Alexander Bakker bezet straks voor het eerst een zetel in de raad. Als alles gaat zoals verwacht, zullen Haenen en Bakker hun plek snel accepteren en vervolgens in de raadsvergadering van 17 februari officieel geïnstalleerd worden.

In de tussentijd lijkt de leegloop van de VVD niet meer te stoppen. Zoals elders in deze krant te lezen valt, zijn de eerste 6 kandidaten van Lokaal Landsmeer vorige week gepubliceerd, maar over de rest van de lijst moet nog verder worden overlegd. In de wandelgangen wordt er ernstig rekening mee gehouden dat er ‘zeker twee of drie’ ex-VVD-leden tussen zullen staan. 

Rondom de gemeenteraad wordt met veel interesse gekeken naar de ontwikkelingen bij de VVD en Lokaal Landsmeer. Deze ‘move’ zou Lokaal Landsmeer misschien aardig wat stemmen kunnen opleveren, maar volgens sommigen loopt de partij tegelijk een flink risico. Met Marion Breij hebben de lokalen er een serieuze wethouderskandidaat en kundig raadslid bij, maar de partij zou hiermee ook zomaar het paard van Troje binnengehaald kunnen hebben, zo wordt gezegd. Dit zou gebaseerd zijn op de ambitie van Breij, die naar verluidt huidig politiek leider Axel Damme weleens zou kunnen gaan overvleugelen.