Jaarlijkse verzetslezing Langedijk

LANGEDIJK - Het 4 mei comité Langedijk organiseert op woensdag 17 april de jaarlijkse verzetslezing.

Historicus, schrijver en redacteur Peter Bak uit Sint Pancras is bereid gevonden een voordracht te houden over het wel en wee van een tuindersdorp in oorlogstijd. Vorig jaar lag het accent op het noordelijke deel van de Langedijk. Dit jaar zullen vooral de gebeurtenissen tussen 1940 en 1945 in Sint Pancras belicht worden en van een gedegen interpretatie worden voorzien.

Peter Bak zal natuurlijk uitgebreid stil staan bij het bloedbad op zwarte zondag toen twintig Todeskandiaten zijn gefusilleerd nabij de spoorlijn en analyseren wat de opstand van Georgische soldaten op Texel daarmee te maken had. Dit speelde zich af aan het einde van de oorlog, nog geen maand voor de bevrijding.

Pancrasser verzet

Maar ook zal hij de individuele acties beschrijven van onder andere een lokale boekbinder, een elektricien en een predikant uit het dorp. Zij keerden zich vrijwel meteen na mei 1940 tegen de Duitse bezetter en kwamen in concentratiekampen terecht. Alleen de predikant keerde terug, maar hij werd niet als held beschouwd. Hij was een eenling geweest.

Pas na 1943 kreeg het Pancrasser verzet een meer georganiseerd karakter. Ook daarover valt het nodige te vertellen.

De lezing, geïllustreerd met enkele historische beelden, vindt plaats in het restaurant van museum Broekerveiling en begint om 20.00. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Entreeprijs inclusief koffie/thee is 3 euro. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Marsha Bakker
Meer berichten